Kennemerland sluit Belgische Christiaens

Visserij Maatschappij Kennemerland gaat de eind 1996 verworven dochteronderneming Christiaens in Zeebrugge sluiten. Het visverwerkingsbedrijf ziet geen heil meer in de Belgische dochter en heeft eind juni een voorziening getroffen van 3,5 miljoen gulden om de activiteiten in versneld tempo af te bouwen.

In een toelichting op de jaarcijfers 1997 in april sprak directeur R. Beukers van Kennemerland nog de hoop uit dat Christiaens in 1999 aan de winst zou bijdragen. “We dachten toen nog licht aan het eind van de tunnel te zien, maar dat licht is verder weg dan we dachten”, aldus een woordvoerder nu.

Additionele investeringen zijn volgens hem onontbeerlijk. “Maar dat zou ten koste gaan van de gezonde sectoren, dus we moeten stoppen met die handel.”

De visverwerkers van Spakenburg voerden de omzet wel met 20 procent op tot 59 miljoen gulden, maar dit ging ten koste van de brutomarge.