Interesse voor startende IT'ers enorm

DEN HAAG, 12 SEPT. De grote belangstelling van participatiemaatschappijen om te investeren in jonge IT-bedrijven heeft de investeerders zelf verbaasd. Elf geldschieters stellen 11 miljoen beschikbaar voor het startersfonds van het Twinning Network, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken. “Aangenaam verbijsterd” is voorzitter L. van Driel van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), waar de elf lid van zijn. “Wij kregen het imago risicomijdend te zijn en niet te investeren in startende bedrijven”, zei hij gisteren in Den Haag. Volgens Van Driel gaat de helft van de starters snel failliet, krijgt eenderde het stempel “dood hout” en overleeft 20 procent.

Onder meer het jonge-bedrijvenfonds van ABN Amro, Alpinvest, Gilde Investment Management, NPM Capital en Paribas Deelnemingen trekken hun portemonnee open voor kansvolle starters in de informatie- en communicatietechnologie.

Philips-bestuurder Roel Pieper kondigde gisteren de nieuwe structuur van het Twinning Netwerk aan, dat begin dit jaar door de toenmalige minister van Economische Zaken Wijers werd gelanceerd. Pieper zelf wordt voorzitter van de raad van commissarissen van Twinning Holding. Onder deze holding vallen de Twinning Centers, computercentra waarin starters tijdelijk onderdak en begeleiding krijgen, en twee investeringsfondsen waaruit de 'jonkies' kunnen putten. De 11 miljoen gulden van de NVP-leden komt terecht in het Start Fonds. In het Groei Fonds zit tot op heden alleen een bijdrage van EZ, 25 miljoen gulden. EZ-minister Jorritsma kondigde aan dat de overheid 30 miljoen gulden extra investeert omdat het Twinning-project een “vliegende start” maakt. De totale bijdrage komt daarmee op 70 miljoen gulden. Dat bedrag wordt nog aangevuld met “substantiële” bijdragen van de Nationale Investeringsbank en het Europese Investeringsfonds. Hoe groot die bijdragen zijn wil Jorritsma niet kwijt. Het eerste computercentrum, met 45 bedrijven, gaat op 22 oktober open, in Amsterdam. (ANP)