De knuppel en bal van McGwire

Al twee wedstrijden heeft Mark McGwire geen homerun geslagen sinds hij deze week zijn seizoentotaal op 62 bracht. Nooit had een honkballer zoveel homers in een seizoen geslagen.

Woensdag stonden duizenden Amerikanen voor de Hall of Fame in Cooperstown (New York) te wachten op de komst van de knuppel en de bal waarmee McGwire zijn record had geslagen. Ze hieven luidkeels het oude lied van Bing Crosby aan dat nog altijd tussen de zevende en achtste inning van een honkbalwedstrijd wordt gezongen: Take me out to the ballgame. Knuppel en bal werden vervoerd in een politie-auto. Met zwaailicht en sirene reed de auto door de hoofdstraat van Cooperstown. Niet alleen de bruine, geflambeerde Rawlings-knuppel en de bal (beide met handtekening en datum van het heldenfeit) kregen een plaatsje in de Hall of Fame, maar ook McGwire's pet, tenue, slaghandschoenen, het officiële scorekaartje én het tenue van zijn batboy, de jongen die zijn verschillende maten knuppels beheert en aanreikt, zoontje Matt. Museumdirecteur Marr toonde de menigte de knuppel en omklemde die met witte handschoenen. Ook de zwarte knuppel van McGwire's rivaal Sammy Sosa kreeg een plaatsje omdat hij deze week met 57 homeruns het record van de Chicago Cubs brak. Evenals zijn concurrent van de St. Louis Cardinals heeft Sosa al een paar wedstrijden geen homerun geslagen.

    • Guus van Holland