Broers De Boer: Hart heeft altijd bij Ajax gelegen

AMSTERDAM, 12 SEPT. Ajax heeft FC Barcelona betrokken in de onderhandelingen over het compromis met de gebroeders De Boer. De president van de Spaanse club, Josep Lluis Nunez, deed telefonisch reeds een bod op de tweeling, waarover Barça volgend seizoen zou kunnen beschikken. Donderdag werd bekend dat Frank en Ronald de Boer nog een jaar bij Ajax blijven voetballen.

Als tegenprestatie is Ajax bereid de onderhandelingen te openen met een kandidaat-koper, maar zwart-op-wit staat er niets. Noch over de toezegging dat de beide internationals mogen vertrekken, noch een gelimiteerde transfersom. Het feit dat Ajax al contact heeft gehad met FC Barcelona geven de gebroeders de Boer en hun zaakwaarnemers echter het vertrouwen dat Ajax het compromis ook serieus wil naleven.

Reeds afgelopen zondag werd ten huize van Ajax-penningmeester Arie van Os langdurig onderhandeld over de deal die de landskampioen met de gebroeders De Boer en hun zaakwaarnemers heeft afgesloten. Het gesprek kwam mede tot stand op initiatief van Wil Langenberg, directeur van kledingsponsor Umbro Nederland.Diep in de nacht is nog contact geweest met Barcelona, maar tot een akkoord kwam het niet.

Van Os verklaarde gisteren dat hij de onderhandelingen met FC Barcelona “met een schone lei” wil beginnen. Het bedrag van 44 miljoen gulden dat de club van Louis van Gaal via advocaat mr. Knijff in de arbitragezaak heeft geboden, is volgens hem niet meer aan de orde. In dat verband sprak Van Os over “fancy-fair-prijzen”.

Hij bevestigde dat Ajax alle troeven in handen heeft. “,We praten over fantastische voetballers. Frank is de beste verdediger van de wereld, Ronald een van de beste voetballers. Als je dan hoort dat in Engeland zelfs een voetballer die aan de drank is nog dertig miljoen oplevert (Paul Merson, red), dan geeft dat wel aan dat de marktprijzen hoger liggen. Die 44 miljoen beschouwen wij als een eerste bod. Het contract tot 2004 is nog steeds van kracht. We hebben via een fax Barcelona uitgenodigd om te onderhandelen. Misschien dat we er binnen een paar weken uit zijn, misschien pas over drie maanden, misschien nooit.”

De gebroeders De Boer verwachten over anderhalf, twee weken weer volledig speelklaar te zijn voor Ajax. “We zullen ons voor driehonderd procent inzetten”, beloofde Frank de Boer. En Ronald: “We willen er nog een mooi jaar van maken.” Het duo heeft inmiddels ook een gesprek gehad met trainer Morten Olsen die zij openlijk hebben bekritiseerd. Ronald: “Dat is nu een gepasseerd station.” Frank: “We hebben daar niet over gesproken. Wel zijn er wat algemene zaken aan de orde gekomen. Hoewel ik het liefst in het centrum van de defensie speel, zal ik me schikken in mijn rol als linksback. Althans, wanneer Danny Blind meespeelt.” Dat twee spelers, vermoedelijk Melchiot en Dani, plaats moeten maken voor de tweeling zal volgens Ronald de Boer geen negatieve invloed hebben op de sfeer binnen de selectie. “Gezonde concurrentie is goed voor een elftal.”

De twee laatste Nederlandse topspelers op eigen bodem beseften de afgelopen weken dat de oplossing die is gevonden voor beide partijen de beste was. Frank de Boer: “Ons hart heeft altijd bij Ajax gelegen. Je ziet op een gegeven moment hoe moeilijk het is om weg te komen. We hebben er nu heel veel vertrouwen in dat Ajax ons na dit seizoen laat vertrekken.” Van Os: “Het zijn altijd voorbeeldige jongens geweest. Over zakelijke geschillen moet je heenstappen.” De schatbewaarder van Ajax gaf vervolgens aan dat alleen het voetbal winnaar is in deze affaire. Zaakwaarnemer Rob Jansen kon dat bevestigen. “Er is zoveel water bij de wijn gedaan dat er geen wijn meer is. Maar de meeste stappen in de richting van een compromis zijn door de spelers zelf gezet.”

    • Erik Oudshoorn