Blunder Vonk bezorgt Feyenoord punten

HEERENVEEN, 12 SEPT. Vorig seizoen vroeg Heerenveen-trainer Foppe de Haan zich af waarom zijn doelman Hans Vonk niet door bondscoach Guus Hiddink werd gevraagd om mee te gaan naar het wereldkampioenschap voetbal. Uiteindelijk zou de sluitpost voor Zuid-Afrika toch aan het evenement in Frankrijk deelnemen omdat hij over twee paspoorten beschikt. Vonk staat te boek als een van de beste keepers van de Nederlandse competitie. Gisteravond maakte hij echter een blunder die direct in het tv-programma 'Sportbloopers' kan.

Een niet al te hard afstandsschot van Tininho liet Vonk door zijn handen glippen waardoor Feyenoord, dat allerminst overtuigde, op zeer gelukkige wijze drie punten veroverde in het Abe Lenstra-stadion van Heerenveen (1-0). Trainer De Haan had zijn doelman nog nooit zo'n fout zien maken en was verbijsterd. Maar hij verzocht hem het voorval zo snel mogelijk te vergeten. “Vonk heeft deze week nog fantastisch gekeept tegen Willem II”, vertelde De Haan. “Er zijn weleens perioden dat hij wat minder presteert, maar over het algemeen vind ik hem een goede doelman. Hij is door zijn deelname aan het WK alleen maar beter geworden. Daar heeft Hans meer persoonlijkheid gekregen. Hij kan goed trappen, houdt het overzicht en is een uitstekende organisator van de defensie. Hij moet alleen nog de juiste balans zien te vinden tussen rustig en te rustig. Soms staat hij te ontspannen in het doel.”

Dat verklaarde misschien het fatale moment van Vonk in de 64ste minuut. Max Houttuin verspeelde de bal aan Toninho, de linksback van Feyenoord. De Braziliaan schoot slap op doel, recht op de keeper af, en zag vervolgens tot zijn eigen verbazing de bal in het net rollen.

Feyenoord had tegen Heerenveen de beste kansen, maar speelde alleen in het eerste half uur zoals een lijstaanvoerder betaamt. Toen drongen de Rotterdammers aan voor het doel van Heerenveen. Daarna ebde de druk weg. Bij absentie van de geblesseerde Igor Korneev, die met Jon Dahl Tomasson tegen zijn oude club had kunnen spelen, liet trainer Leo Beenhakker middenvelder Patrick Paauwe achter de spitsen spelen. Paul Bosvelt stond afgelopen dinsdag nog rechtsback, maar dit keer links op het middenveld.

Het was een opstelling die geen dominant voetbal opleverde op de helft van de tegenstander maar wel degelijkheid in de eigen defensie. Met Jean-Paul van Gastel dicht tegen de eigen verdedigingslinie aan, gaf Feyenoord nauwelijks kansen weg.

Slechts de terugspeelballen op doelman Jurek Dudek en het soms ongecontroleerde optreden van Uli van Gobbel, die de bal een keer zelfs bijna in de kruising van zijn eigen doel schoot, leverde gevaar op. Rechtsbuiten Jeffrey Talan van Heerenveen speelde onder zijn niveau en kwam zijn tegenstander Tininho niet een keer voorbij. Centrumspits Dennis de Nooijer ontbrak met een blessure. Daarnaast leverden de noorderlingen met foute passes de bal te veel in.

Achteraf ontdekte Foppe de Haan nog meer tekortkomingen aan zijn team. “We hebben te weinig lef getoond. Zeker in de beginfase toen de backs niet durfden op te komen. Pas toen Hansma mee naar voren ging, konden we een overwicht opbouwen. Maar we kregen toch te weinig kansen.” Dat alles was opvallend, want gezien de commotie voor de wedstrijd had Heerenveen juist getergd uit de startblokken moeten komen.

Als eerste club stelde Feyenoord zich niet op bij het spelen van het Frysk Folksliet. Terwijl de kapel de provinciale hymne ten gehore bracht, stonden de Rotterdammers op hun helft wat minachtend een warming-up te doen. Dit gedrag wekte de woede van de Friezen op de tribune. Feyenoord had deze week zowel bij de KNVB als bij Heerenveen per fax aangekondigd niet aan de traditie te zullen meedoen. Trainer Beenhakker: “Er bestaat voor mij maar één volkslied. Wij gaan straks toch ook niet het Hand in hand kameraden voor elke wedstrijd spelen? En bij MVV zouden ze In het bronsgroen eikehout kunnen zingen.”

De Haan was niet onder de indruk van de argumenten van zijn collega. Hij voelde zich eerder beledigd. “Ik laat me niet door Feyenoord de les lezen. Ik heb nog nooit zo hard meegezongen als deze keer. Hoe een grote club klein kan zijn. Feyenoord meent altijd oorlog te moeten maken voordat ze hier naar toe komen.”

De houding van Feyenoord zorgde wellicht bij Heerenveen niet voor extra adrenaline omdat het team van De Haan slechts twee Friezen in het basisteam had staan: Johan Hansma en Max Houttuin. De inbreng van buitenaf kon het elftal niet naar een beter niveau stuwen. De twee ploegen zorgden gisteravond sowieso voor een kwaliteitsarme opvoering. Verklaarbaar volgens Beenhakker. “Door al die mutaties bij diverse elftallen zie je nog weinig goede wedstrijden. Als je zoals wij vijf nieuwe spelers moet inpassen, los je dat niet even op in een voorbereiding van zes weken.”

    • Erik Oudshoorn