ASML op beurs volledig uit gratie

ROTTERDAM, 12 SEPT. Hoe diep kan de koers van ASM Lithography nog zakken? Die vraag was op de beurs de afgelopen week weer uiterst actueel. Een jaar geleden kochten beleggers nog aandelen in dit succesvol ogende automatiseringsbedrijf voor 105,95 gulden. Donderdag lagen de stukken voor 32,30 gulden op de beurs voor het oprapen. De afgelopen acht weken daalde de koers met 45 procent. Het lijkt maar niet op te houden. Wanneer stappen beleggers weer in? Waar ligt de bodem?

ASML is het zwarte schaap onder de hoofdfondsen. Het daalde deze week 12 procent. De AEX-index is de afgelopen week 5,8 procent (62,27 punten) gedaald naar 1010,42 punten.

Volgens analist E. de Graaf van ING Barings heeft de chipmachinefabrikant uit Veldhoven zich in maart te positief uitgelaten over de resultaten van dit jaar. “Ze riepen daar dat een winst per aandeel van 4,50 wel haalbaar zou zijn. Nu vinden wij dat twee gulden nog te hoog is ingeschat.”

De Graaf legt uit dat de koers van ASML afgelopen donderdag leed onder een zeer negatief rapport van het financiële persbureau Betten Financial News waartoe veel handelaren toegang hebben. “Ze hadden echt alle slechte ontwikkelingen met betrekking tot ASML opgesomd. Als je alleen de eerste regels las, wilde je wel gaan verkopen.”

Gisteren kwam daar nog eens slecht nieuws uit Japan overheen. Toshiba zal de komende anderhalf jaar tien procent van zijn werknemers ontslaan. Vorige week liet branchegenoot Hitachi weten 400 van de 70.000 banen te zullen schrappen. Het zijn signalen die duiden op grote problemen bij de afnemers van microchips.

Een prijs van 32 gulden lijkt voor veel beleggers een steunkoers. Gisteren werd meer gekocht dan verkocht waardoor de koers naar 36,10 gulden kroop. Analist E. de Graaf van ING Barings vindt die koers gerechtvaardigd. “Het aandeel begint nu duidelijk 'uit te bodemmen'. Op die koers heb ik ASML van een sell naar een hold gebracht.”

Telecomconcern KPN zat deze week eveneens in de hoek waar de klappen vielen. Het telecomfonds verloor deze week acht gulden terwijl het vorige week ook al scherp was gedaald. Belangrijkste oorzaak is nog steeds de vorige week gedane uitspraak van toezichthouder de Opta dat KPN per 1 januari zijn tarieven moet verlagen. KPN schreeuwde daarop moord en brand. Dit zou het bedrijf een miljard gulden aan inkomsten schelen. Opta schat dat bedrag op circa 650 miljoen gulden. Analist W. Heineken van Bank Labouchere houdt het op maximaal 500 miljoen gulden. “KPN mag de abonnementsprijzen op ISDN-verbingen opvoeren. Ik verwacht dat dit alleen al het bedrijf zo'n slordige 100 miljoen gulden zal opleveren.”

Andere anlisten verwachten dat de tariefsverlaging van KPN ook zal leiden tot een hoger belvolume. Heineken vindt dat onzin. “Je gaat niet meer bellen omdat de tarieven omlaag gaan”. Het aandeel daalde gisteren naar 62,80 gulden. Vorig week vrijdag was het aandeel 71,30 waard. De Graaf is niet echt onder de indruk van die koersdaling. “Het aandeel was na de afsplitsing van de posttak te hard gestegen.” Hij vermoedt dat het aandeel nog wel naar de 60 gulden zal zakken. De Graaf heeft op verschillende manieren een prognose van de winst per aandeel gemaakt. “Ik kom nu uit op vier gulden. Bij andere scenario's zal het hooguit een dubbeltje afwijken. Vorig jaar was dat nog 4,12 gulden. Daar zit dus weinig muziek in.”

De Tas-Groep (netwerkbeheer, systeemontwikkeling, kwaliteitszorg), lukt het maar niet van de grond te komen op de beurs. TAS ging twee weken geleden voor 13,50 gulden naar de beurs maar werd nooit tegen deze prijs verhandeld. Gisteren noteerde het aandeel 11 gulden.

    • Sjouke Rijper