Amsterdam CS

Met verbazing las ik over de actie van de politie tegen de zwervers op het centraal station in Amsterdam (NRC Handelsblad, 9 september). Ik kom regelmatig op het CS en de daar zittende zwervers, meestal met een pilsje binnen handbereik, zijn me niet ontgaan. Je zou het pittoresk kunnen noemen, als het niet zo diep tragisch was. Maar bedreigend? Onveilig? Nooit ben ik door een van die mensen bedreigd, nooit had ik een gevoel van onveiligheid. Ze besteden totaal geen aandacht aan de beter gesitueerden.

Hoe zou het toch komen dat in onze maatschappij de mensen zich steeds meer zonder enige reden bedreigd gaan voelen? De welvaart is blijkbaar zo groot geworden dat men mensen die uit de boot gevallen zijn niet meer verdraagt. Ze roepen schuldgevoelens op, men wil er niet mee geconfronteerd worden. En dus worden die mensen uit hun veilige, kleine hoek de regen ingejaagd. Het is jammer dat de politie de keurige, welgestelde burger weer op zijn wenken bedient.

    • L. Voskuil-Haspers