Ambtenaar heeft tbc, dorp wordt onderzocht

BERGSCHENHOEK, 12 SEPT. Het Zuid-Hollandse dorp Bergschenhoek is het onderwerp van een grootschalig onderzoek naar tuberculose (tbc). Dat heeft de GGD Delfland gemeld.

In juni manifesteerde zich bij een ambtenaar open tbc, een besmettelijke longaandoening die door hoesten of niezen overgedragen kan worden.

Inmiddels is bekend dat de man, werkzaam bij de afdeling bouw, beheren en milieu, bijna twintig collega's heeft besmet. Volgens A. Klaver, woordvoerder voor de gemeente, zijn alle gemeente-ambtenaren onderzocht en hebben zich geen nieuwe besmettingsgevallen voorgedaan.

Wel zijn in de directe omgeving van de man nog drie gevallen van besmetting ontdekt. Deze mensen zijn, net als de besmette ambtenaren, niet ziek en kunnen de tbc-bacterie ook niet overdragen. Wel zullen zij de komende zes maanden met medicijnen worden behandeld zodat de ziekte zich bij hen niet zal manifesteren.

De GGD is nu op zoek naar mensen die tussen maart en juni van dit jaar contact hebben gehad met de Bergschenhoekse ambtenaar. “Tbc is net zo besmettelijk als een verkoudheid”, aldus L. de Leede, woordvoerder voor de GGD.

De gezondheidsdienst zoekt naar mensen die regelmatig bij de man in de bus zaten, of in de betreffende periode op zijn spreekuur zijn geweest. Via een huistest zal worden gekeken of zij zijn besmet. Hoewel de kans bestaat dat meerdere mensen besmet zijn, verwacht de GGD geen epidemie.

Een op de tien mensen kan ziek worden door de tbc-bacterie. In de andere gevallen kunnen mensen worden besmet en kan, als de bacterie niet wordt bestreden met medicijnen, tuberculose zich manifesteren.