ACDA EN DE MUNNIK

Acda en De Munnik: Naar huis. S.M.A.R.T. (Sony) 491678 2.

Niet voor niets gaven de aanstormende kleinkunstenaars Thomas Acda en Paul de Munnik hun huidige theaterprogramma een aan John Lennon ontleende ondertitel. Ze hebben niet alleen een mooi nummer gewijd aan diens dood ('All you need is love, zo mooi / maar kennelijk niet waar'), maar ook herkennen ze zich in een treffende regel die Lennon schreef in een wiegeliedje voor zijn zoon: 'Life is what happens to you while you're busy making other plans.' Tot ieders (en hun eigen) verbazing hebben ze er immers een extra carrière bij gekregen: de liedjes uit hun voorstellingen zijn een heel eigen leven gaan leiden - op cd's die hits werden, en op poppodia die ver buiten hun reguliere cabarettheatercircuit liggen.

Zo is een nieuwe cd van Acda en De Munnik dan ook een gebeurtenis geworden die ver uitstijgt boven het artistieke belang van een theaterregistratie. Samen met drummer Kasper van Kooten, toetsenist Diederik van Vleuten en hun vaste gitarist David Middelhoff geven ze de nummers een volle popklank, die alle eer bewijst aan hun vocale uithalen en de Beatle-achtige harmonieën van hun samenzang.

Ook los van het raamwerk van de voorstelling staan die liedjes recht overeind, want er worden impressionistische, maar altijd afgeronde verhaaltjes in verteld- en voortdurend springen daar sterke tekstregels uit. 'Het zou hier Brussel moeten heten / dan was ik eindelijk eens weg', bijvoorbeeld. En, in een nummer over het gratuite zingen van de blues: 'Verdriet is best te dragen als je 't eerst zelf hebt bedacht.' Of, natuurlijk, in hun schizofrene zomerhit: 'Ik ben mezelf niet, of al die jaren nooit geweest.' Ze weten refreintjes te schrijven die vaak nog lang in mijn hoofd blijven doorjengelen, en blijkbaar niet alleen in het mijne.

    • Henk van Gelder