X-Files en Titanic als spel

Douglas Adams: Starship Titanic. (Simon & Schuster, Inc. & The Digital Village. ISBN: 0-671-55025-X. Prijs f 99,95) Web: www.starshiptitanic.com en www.simonsays.com/ starshiptitanic The X Files. Unrestricted Access. (Fox Interactive. Prijs f 59,95) Web: www.thex-files.com

Na het installeren van de drie cd-roms van Starship Titanic, een spel van de bekende Britse science fiction-schrijver Douglas Adams, belandt de speler meteen in een scène waar op het computerscherm nog eens drie schijven geïnstalleerd moeten worden voor het spel kan beginnen. Tijdens de installatie gaat iets fout en met veel kabaal stort een ruimteschip op het huis waarin je je bevindt.

De alien die uitstapt zegt verontschuldigend dat dit de eerste reis is van de Starship Titanic ('the ship that cannot possibly go wrong') en nodigt je uit de problemen aan boord op te lossen. Dat klinkt zo vriendelijk (het ruimtewezen lijkt sprekend op een Engelse butler) dat weigeren niet bij je opkomt.

Aan boord van de Titanic ontmoet je de sprekende robots die het schip bevolken. Zij beschikken over de kennis om de vele raadsels en puzzels op te lossen.

Door de vele (verbale) aanvaringen met de bots en de scheepspapagaai (die iedereen tot wanhoop brengt met zijn schrille stem en defaitistische opmerkingen) verlies je het doel van het spel, opklimmen tot eerste klas passagier, al snel uit het oog. Voortdurend voer je fascinerende gesprekken met de bots en verbaas je je over het mooie interieur van de Titanic. De absurdistische humor van de bots maakt de reis zeer aangenaam.

Adams, die eerder het cultboek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy schreef, is erin geslaagd een echt interactief spel te maken. De robots beschikken over wonderbaarlijke verbale vermogens. Ze reageren niet altijd even adekwaat, maar dat ligt meer aan Adams typische gevoel voor humor dan aan technische tekortkomingen.

Meer science fiction mysteries biedt de cd-rom The X-Files. Unrestricted Access. Je hebt een geheime website van de Amerikaanse regering gekraakt die toegang biedt tot de dossiers van agent Mulder en Scully en andere geheime zaken. De dubbel cd-rom is een uitstekende interactieve aanvulling op de televisieserie. The X-Files. Unrestricted Access bevat speciale, zeer geheime dossiers en informatie over bekende X-Files zaken als Operatie Paperclip, een geheime samenwerking van de Amerikaanse regering met nationaal-socialistische wetenschappers. Met een zoekmachine kun je over iedereen die in de serie voorkomt informatie zoeken.

Het leukst van deze cd-rom is dat je verschillende rollen kunt spelen. Je kunt in de huid van Mulder en Scully kruipen om bijvoorbeeld Skinner eens door te lichten, maar je kunt ook het appartement van Mulder doorzoeken, zijn dagboek lezen en uitzoeken of zijn zus Samantha nu echt door aliens is ontvoerd omdat zijn vader staatsgeheimen dreidgde te onthullen. Met speciale camera-software kun je Scully, Skinner en Mulder dag en nacht in de gaten houden. Vanuit 200 verschillende hoeken kun je hun bewegingen volgen. Het bewijsmateriaal (vingerafdrukken, video- en audiofragmenten, dossiers en andere documenten) laat zich vervolgens op verschillende manieren analyseren: geografisch, alfabetisch en chronologisch.

De cd-rom is buitengewoon mooi vormgegeven. De zwarte achtergrond en de muziek verhogen de geheimzinnige sfeer die zo kenmerkend is voor de televisieserie. Tijdens het spelen kun je je eigen computer een X-Files look and feel geven om de werkelijkheid verder buiten te sluiten. Het enige nadeel van Unrestricted Access is dat de makers deel uitmaken van de Microsoft-samenzwering: het spel werkt alleen met versie 4 van Microsoft Explorer.

    • Marie-José Klaver