VVN wil verbod op bellen in auto

ROTTERDAM, 11 SEPT. Veilig Verkeer Nederland (VVN) bepleit een verbod op het met een toestel in de hand bellen in de auto.

De directe aanleiding is een studie van de stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in Leidschendam, waarin de conclusie wordt getrokken dat het rijdend mobiel bellen jaarlijks tussen de 15 en 25 slachtoffers eist.

Het rapport is onlangs naar de minister van Verkeer en Waterstaat gezonden, die ook de opdracht heeft gegeven voor het onderzoek. “Het is een concept-rapport, we willen het eerst goed bestuderen”, zegt een woordvoerder van het departement.

Alle betrokken partijen hebben meegewerkt aan deze studie 'Telefoneren in de auto en verkeersveiligheid': de ANWB, de BOVAG, politie en justitie.

Niet bekend

Een woordvoerder van Veilig Verkeer geeft evenwel toe dat noch uit beschrijvingen van verkeersongevallen, noch uit verklaringen van betrokkenen ooit is gebleken dat het bellen de oorzaak was. Desondanks zou VVN graag zien dat bellen met een toestel in de hand wordt verboden. “We maken een uitzondering voor hands free bellen, omdat de automobilist dan de handen aan het stuur kan houden”, zegt de woordvoerder. Ook fietsers zou volgens de SWOV moeten worden verboden om mobiel te bellen.