Selectie; TV

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de positie van president Clinton naar aanleiding van het rapport van Kenneth Starr en aandacht voor het bezoek van de Amerikaanse mensenrechtencommissie aan massagraven in Kosovo. Ned.2, 17.35-18.43u.

The ultimate kick. Populair-wetenschappelijk magazine met vanavond onder meer een bodyscanner die met een laserstraal de lichaamsmaten opmeet en een apparaat dat vóór de boorkop in de grond objecten signaleert. Ned.1, 18.27-18.58u.

Netwerk. Verslag van de pogingen van televisie-verslaggever Cees Overgaauw om de Chileense oud-generaal en dictator Pinochet te interviewen. Tijdens het posten voor het buitenhuis van de huidige senator werd hij door militairen verwijderd. Uiteindelijk in de wandelgangen van de Senaat komt het tot een 'treffen'. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. De publicatie van het rapport van Kenneth Starr over president Clinton op Internet, de opening van de overzichtstentoonstelling van M.C. Escher in de Kunsthal in Rotterdam en een reportage over de volgens de veehouders te lage prijs van het varkensvlees. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Die ZDF-reportage. In Madagaskar zijn de boeren dit jaar de dupe van een enorme sprinkhanenplaag, waartegen geen enkel middel bestand is. Terwijl deze dieren de akkers kaalvreten, heeft de regering besloten giftige chemicaliën in te zetten. Als die al zouden werken, verpesten ze echter de oogst. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

Columbus. Eerste deel van een portret van 'tsaar' Boris waarin de opkomst en machtsproblemen in Rusland worden belicht. Deze aflevering laat zien hoe Jeltsin aan de macht kwam. Ned.2, 23.35-0.25u.

KUNST

Aspekte extra - Spielbergs Traum. Over de door regisseur Steven Spielberg opgerichte Shoah History Foundation en zijn gisteren gekregen Duitse onderscheiding voor de film Schindler's List. Duitsl.2, 23.10-23.35u.

TV-FILM

In het belang van de staat. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.02-22.00u.

FILM

Zapped Again (Doug Campbell, 1990, VS). Vervolg op Zapped! (1982) is gênante adolescentiekomedie. Student wendt telekinetisch vermogen voornamelijk aan om meisjesrokjes op te lichten. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

The Seventh Sign (Carl Schultz, 1988, VS). Minder geloofwaardige en nogal tamme occulte thriller over de voortekenen van de apocalyps. Die zou samenhangen met de nog ongeboren baby van huisvrouw Demi Moore. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Terminal Velocity (Deran Sarafian, 1994, VS). Charlie Sheen speelt een bijna zichzelf parodiërende rol als waaghalzerige parachutespringer in routineuze actiefilm. Nastassja Kinski vraagt hem haar te helpen in strijd tegen Russische maffia. Veronica, 21.05-23.00u., met reclame.

The Road to Wellville (Alan Parker, 1994, VS/Engeland). Effectfilmer Parker zwelgt in vulgariteiten in satire op hypocrisie van de gezondheidsmaffia. Anthony Hopkins speelt de Victoriaanse wonderdokter Dr. Kellogg, uitvinder van de corn flakes, die begin deze eeuw leiding gaf aan een streng 'sanatorium' voor welgestelde burgers. Ook met Bridget Fonda, Matthew Broderick, Dana Carvey. Belg.1, 21.35-23.30u.

Neuf mois (Patrick Braoudé, 1994, Frankrijk). Franse komedie kreeg het jaar daarop al een Amerikaanse remake in de vorm van Nine Months (met Hugh Grant). In het origineel is het hoodrolspeler-regisseur Braoudé die in de war raakt als zijn vriendin zwanger blijkt te zijn. Ned.1, 22.46-0.30u.

. Trois couleurs: blanc (Krzysztof Kieslowski, 1993, Frankrijk/Zwitserland/Polen). De kleur wit wordt lukraak benadrukt in tweede deel van Kieslowski's naar de Franse vlag vernoemde drieluik over de hedendaagse betekenis van de beginselen Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Een hoogdravend alibi voor een aardige, wrange komedie, onderworpen aan de wetten van de slapstick, over een kleine, tomeloos verliefde sjacheraar in een ontsporend Polen. Hoofdpersoon heet Karol, wat Pools is voor Charlie. Belg.2, 23.00-0.27u.

. Exit (Paul & Menno de Nooijer, 1997, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.3, 23.08-0.32u.

Le cadeau (Michel Lang, 1982, Frankrijk/Italië). Pierre Mondy krijgt tijdens uitstapje naar Venetië callgirl Clio Goldsmith cadeau in klucht van het overbekende type. Halverwege volgen onverwacht geestige wendingen wanneer bedrogen echtgenote Claudia Cardinale haar perfecte wraak neemt. Duitsl.1, 0.20-2.05u., nagesynchroniseerd.

The Howling (Joe Dante, 1980, VS). Traditioneel geconstrueerde weerwolvenhorror, die opvalt binnen het genre omdat de latere regisseur van Gremlins en Innerspace niet capituleert voor excessieve gruwelijkheden en blijk geeft van een gezond gevoel voor ironie (let op Disney's wolf Midas!). RTL5, 0.35-2.10u., met reclame.

The Babe (Arthur Hiller, 1992, VS). Biografische film over de legendarische, vraatzuchtige, agressieve maar innemende honkballer George Herman 'Babe' Ruth. BBC1, 0.50-2.50u.

Columno lui Trajan / Der Tyrann (Mircea Dragan, 1967, Roemenië). Roemeens historisch drama over de Romeinse verovering van de provincie Dacia anno 104. Duitsl.2, 1.15-2.45u.

The Man in the Mirror (Maurice Elvey, 1936, Engeland). Spiegelbeeld van Edward Everett Horton neemt het heft in handen. Komedie. BBC2, 2.35-4.00u., zw.

. Careful (Guy Maddin, 1992, Canada). Originele zwarte komedie werd gemodelleerd naar de vroege geluidsfilm en de Duitse 'Bergfilms'. Over incestueuze passies in een Alpendorpje waar men vanwege het lawinegevaar slechts mag fluisteren. Bijrol van de Nederlands-Australische regisseur Paul Cox. Duitsl.2, 2.45-4.20u., tweetalig.