Reagan Museum (2)

Wij bevinden ons in het Ronald Reagan Presidential Library & Museum, gelegen in Simi Valley, Californi¨e en wij lopen langs de vitrines waarin de honderden cadeaus zijn uitgesteld die Reagan tijdens zijn presidentschap heeft gekregen. Hij kreeg de gebruikelijke cadeaus van staatshoofden, maar nog meer kreeg hij er van de Amerikaanse burgers. In het totaal zo'n kleine 100.000 cadeaus.

Even verderop staat een kruisraket opgesteld, een exemplaar dat ontmanteld werd nadat Reagan het verdrag met de Sovjet-Unie had ondertekend om het aantal nucleaire wapens te verminderen. Dan sta ik plotseling in wat ik herken als de beroemde Oval Office in het Witte Huis, dat hier op ware grootte is nagebouwd. Achter het monumentale bureau prijkt de Amerikaanse vlag. Aan de muren hangen replica's van de schilderijen die ook in Washington aan de muur hangen. Via een luidspreker horen wij de stem van Reagan, die uitlegt hoe zijn dagelijkse werkzaamheden als president eruit zagen. Waar zou president Clinton trouwens Monica Lewinsky ontvangen hebben in deze Oval Office? Er staan twee banken met een beige bekleding. Zou het daarop zijn gebeurd? En waar heeft de president Monica laten dansen en waar heeft hij haar een sigaar gegeven om mee te spelen? Lastige vragen die de fantasie moeten prikkelen, maar ik loop door naar het vertrek dat helemaal gewijd is aan Nancy Reagan.

Uit de fotogalerij die hier is samengesteld wordt de bezoeker geacht op te maken dat het een ideaal huwelijk is geweest tussen Ronald en Nancy. Maar was Ronald niet al een keer eerder getrouwd? Ik wandel nog een keer door het museum en bekijk opnieuw de foto's uit Reagans leven. Van Reagan als baby tot Reagan als grijsaard, maar nergens is er een foto te bekennen van Reagans eerste vrouw. Weggeretoucheerd als Trotski op de foto van Lenins toespraak.

De volgende dag koop ik het boek Sex Lives of the Presidents van Nigel Cawthorne. Dit soort boekjes zijn op het ogenblik erg populair in Amerika. Elke dag verschijnt er wel ´e´en. Het hoofdstuk over Reagan is nogal substantieel. Inderdaad is Reagan eerder getrouwd geweest met de actrice Jane Wyman, die zich van hem liet scheiden vanwege zijn politieke denkbeelden. Over Reagan zei ze: “Dat hij net zo goed in bed was als op het scherm.” Dat was niet aardig bedoeld.

Over de seksuele prestaties van Nancy is de auteur positiever. Volgens Cawthorne had Nancy, zelf ook een actrice, verhoudingen met Clark Gable en Spencer Tracy en genoot zij onder Hollywood-producenten vooral bekendheid om haar kundigheid op het gebied van de orale seks - 'giving head'. Zij hield ervan om het met open gordijnen te doen, wat vooral lastig werd toen Ronald politieke aspiraties kreeg.

Tijdens hun verhouding had Nancy allerlei lesbische affaires, terwijl Reagan zich tegoed deed aan de negentienjarige nachtclubdanseres Celene Walters, die later verklaarde dat de manier waarop Ronald haar had benaderd “tegenwoordig verkrachting heet”. Toen Nancy niet veel later beviel van hun eerste kind, was de latere president daar overigens niet bij aanwezig. Volgens Cawthorne lag Ronald op dat moment in bed bij ene Christine Larsen. Die buitenechtelijke verhouding kwam ook weer tot een eind toen Reagan op een late middag een Franse olala-acteur aantrof in het appartement van Christine, wat op zichzelf niet zo erg was, behalve dan dat die acteur slechts gekleed was in een handdoek.

Volgens Kitty Kelly, die een beruchte biografie schreef over Nancy Reagan, zou de toenmalige First Lady een verhouding hebben gehad met Frank Sinatra. Telkens wanneer Ronald buitenshuis was, kwam Frank op de lunch. Deze lunches werden nooit opgetekend in de dagelijkse agenda van het Witte Huis, hoewel zij duurden van 12.30 tot 3.30 pm. Er waren strikte orders dat Nancy en Frank in die tijd niet gestoord mochten worden.

U wilt misschien wel van mij aannemen dat het hoofdstuk over John F. Kennedy nog vijf keer zo dik is. Dat over Franklin D. Roosevelt is trouwens ook niet mis. Denk daarom toch met een zekere sympathie aan Clinton als die straks wordt afgezet.

    • Max Pam