Politie Frankrijk pakt Italiaanse meesterintrigant

ROME, 11 SEPT. Licio Gelli, een meesterintrigant die betrokken is bij de grootste naoorlogse schandalen in Italië die ruim vier maanden geleden was gevlucht, is gisteren aan de Franse Côte d'Azur gearresteerd. In een ziekenhuis waar hij naar zijn arrestatie was opgenomen deed Gelli vanmorgen een mislukte zelfmoordpoging. Volgens artsen is hij nog niet buiten gevaar.

“De arrestatie van Gelli is een groot succes, belangrijk voor de geloofwaardigheid van Italië,” zei premier Romano Prodi 's avonds opgelucht. De 79-jarige Gelli had de benen genomen nadat een veroordeling tegen hem in cassatie was bekrachtigd.

Hij had de tijd om onder te duiken omdat het ongeveer tien dagen duurde voordat het arrestatiebevel op basis van het vonnis was aangekomen bij de politie van de Toscaanse stad Arezzo. Daar heeft Gelli een villa waar hij in huisarrest zat. Hij is een paar keer veroordeeld, maar hoefde niet de cel in omdat hij medische verklaringen had weten te overleggen waarin staat dat hij een zwaar hartpatiënt is. Direct na zijn arrestatie gisteren zei hij opnieuw zich niet goed te voelen en is hij overgebracht naar een ziekenhuis in Nice.

Waarschijnlijk is Gelli met een motorboot naar Zuid-Frankrijk gegaan. Zijn oudste zoon, Raffaello, staat met zijn vrouw ingeschreven in Monte Carlo. De politie had er midden juni lucht van gekregen dat Licio Gelli was opgenomen in een kliniek bij Marseille, maar toen zij daar kwam was Gelli al ruim een week weg. Door zijn zoon en schoondochter in de gaten te houden heeft de politie uiteindelijk Gelli opgespoord. Gisteren volgde de politie het echtpaar, dat zich verplaatste per huurauto en onderweg nog een keer van huurauto wisselde. De tocht eindigde voor een appartement in Cannes. Even later kwamen zij met een oude man met een lange peper-en-zout baard en een zonnebril naar buiten, die door Italiaanse agenten werd herkend als Gelli.

Gelli zou volgens berichten vanmorgen in de Italiaanse pers al eerder contact hebben gezocht met de Italiaanse autoriteiten om te onderhandelen over terugkeer zonder dat hij gevangen zou worden gezet. Hij heeft tijdens zijn voortvluchtigheid niet de verleiding kunnen weerstaan om drie bundeltjes gedichten in te zenden naar een internationale poëziewedstrijd. Gelli is echter vooral voor andere zaken bekend. Hij was grootmeester van de geheime vrijmetselaarsloge Propaganda 2, die heeft geprobeerd een staat binnen de staat te vormen en een rol heeft gespeeld bij een aantal grote schandalen. Gelli was ook betrokken bij de instorting van de Banco Ambrosiano in 1982.

    • Marc Leijendekker