Op komst: FILOSOFIE

Aristoteles: Ethica. Historische Uitgeverij.

Eindelijk: het eerste deel in de langverwachte Aristoteles-vertaling. Tot komend voorjaar verschijnen nog vier delen van deze Griekse bioloog die uitgroeide tot een van de grootste Europese denkers: Over Dieren, De Ziel, Retorica en Politica. Oktober.

Ludwig Wittgenstein: Denkbe- wegingen. Boom. Tot nu toe onbekende dagboeken (1930-32 en 1936-37) van deze Oostenrijkse ingenieur, die uitgroeide tot een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw. Aantekeningen over religie, kunst, ethiek en zelfs over de relatie tussen de seksen. Januari.

De uitgelezen filosofen. Nieuwe serie van Boom, met vertaalde sleutelteksten van kopstukken uit de filosofische geschiedenis. De eerste drie deeltjes met teksten van Plato, Sartre en Descartes verschijnen in december. Met inleidingen en commentaar.

Slavoj Zizek: Pleidooi voor intolerantie. Boom Essay. Nieuw deeltje in de essayreeks van Boom is een kritiek op ons 'postpolitieke' tijdperk door de Sloveense filosoof Zizek. Vooral Blair en Clinton krijgen ervan langs. November. In de reeks Boom Essay verschijnen ook een nieuwe titel van Samuel IJsseling (december) en een vertaling van Richard Rorty's vakbondspamflet Achieving Our Country ('De voltooiing van Amerika', november).

Walter Benjamin: Duitse mensen. Historische Uitgeverij. Walter Banjamin stelde deze bundel samen met honderd jaar brieven (1783-1883) uit het 'andere' en minder bekende Duitsland, dat van het klassieke humanisme en een verlichte burgerij. Brieven van onder meer Kant, Hölderlin, Goethe en Grimm. Vertaald en ingeleid door Michiel van Nieuwstadt. Oktober.

Paul Moyaert: De mateloosheid van het christendom. SUN. Drie essays van wijsgerig antropoloog Moyaert over deze timmermanszoon, die uitgroeide tot een van de kopstukken uit de wereldgeschiedenis. Moyaert behandelt drei aspecten van het christendom: naastenliefde, zin voor symbolen en mystieke liefde. Oktober.