Nieuwe Isegawa's

Zes maanden geleden publiceerde de Bezige Bij Moses Isegawa, een in Oeganda geboren schrijver. Van zijn debuut Abessijnse Kronieken zijn inmiddels al vijftigduizend exemplaren verkocht; de rechten zijn verkocht in zes landen, waaronder de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk.

Dat eist een tegenzet van de concurrentie. Uitgeverij De Geus komt in januari met haar eigen Isegawa. Hij heet Vamba Sherif, werd in 1973 geboren in Liberia, groeide op in Koeweit en studeert nu internationaal recht in Tilburg. Zijn debuut Het land van de vaders is een vierhonderd bladzijden dik epos over de ontstaansgeschiedenis van Liberia, dat werd gesticht door vrijgelaten slaven die uit de Verenigde Staten terug naar Afrika trokken. Net als Isegawa schreef hij zijn boek oorspronkelijk in het Engels.

Volgens Ad van Rijsewijk van De Geus heeft de publicatie van Het land van de vaders niet veel met het succes van Isegawa te maken. 'Vamba Sherif heeft zich met zijn boek bij ons gemeld omdat wij Kader Abdolah uitgeven en hij dat een goede schrijver vindt. We waren niet op zoek naar een nieuwe Moses Isegawa. Diens boek was volgens mij deels een afrekening met zijn eigen verleden, terwijl dit een historische roman is.' Wel heeft de uitgeverij grote verwachtingen van het debuut. 'Hij is een heel jonge, goede schrijver. Bovendien ligt de belangstelling voor Afrikaanse literatuur nu eenvoudiger. Dat ging altijd heel moeizaam.'

Ronald Dietz van De Arbeiderspers heeft naar eigen zeggen 'geen scoutingteam' op jong exotisch talent gezet. 'Ik heb wel zes nieuwe Isegawa's, maar ze komen uit andere werelddelen. Komend voorjaar publiceren we De koning van Tuzla van Arnold Jansen op de Haar. Hij heeft als blauwhelm in voormalig Joegoslavië gediend en daar gaat die roman ook over.' De auteur zelf komt echter uit Arnhem, concludeert Dietz. 'Ik ga niet op zoek naar schrijvers die per se drieduizend mijl van hier geboren moeten zijn.' Dietz was trouwens bijna zelf de uitgever van de Abessijnse Kronieken geweest. We hebben het hier op de uitgeverij gehad, maar de twee redacteuren die het lazen, hadden er bezwaren tegen. Toen is het teruggestuurd. Nu zijn er vijftigduizend stuks van verkocht. Tja.'

De echte Moses Isegawa is juist begonnen aan een nieuw boek, meldt de Bezige Bij. 'Wanneer het uitkomt, is nog onduidelijk. Maar vanzelfsprekend verschijnt het bij ons. Het wordt een roman die waarschijnlijk iets korter is dan de Abessijnse Kronieken, rond de driehonderd bladzijden.'

    • Arjen Fortuin