Meisje terug naar Minsk na rechterlijke uitspraak

LEEUWARDEN, 11 SEPT. Het 14-jarige Wit-Russische meisje Elena Podolskaja, dat in een gastgezin in Nieuwehorne verbleef, is vanmorgen teruggereisd naar Wit-Rusland. De president van de Leeuwarder rechtbank bepaalde gisteren in een kort geding dat de Stichting Rusland Kinderhulp had aangespannen dat het meisje terugmoet, op straffe van een dwangsom van duizend gulden per dag.

Het gastgezin van het meisje, de familie De Boer in Nieuwehorne, wilde haar aanvankelijk niet laten gaan, omdat het meisje grote psychische problemen zou hebben en niet terug wilde naar het internaat in Minsk. Rechtbankpresident J. Vos vonniste gisteren dat de familie echter moet meewerken aan een terugkeer van Elena, omdat haar visum is verstreken. Hoewel hij begrip had voor de gevoelens van de familie, moet die zich houden aan het contract met de stichting. De advocaat van de stichting verklaarde gisteren dat die haar licentie dreigt kwijt te raken, als Elena niet terugkeert. In dat geval zouden de vakanties van zevenhonderd kinderen volgend jaar gevaar lopen.

Elena logeerde dit jaar voor de derde keer bij de Friese familie, waar ze drie maanden verbleef. Vorige week vrijdag had ze al moeten vertrekken, maar het gastgezin hield haar thuis. Men voelde zich daartoe moreel verplicht gezien de psychische toestand van het meisje, verklaart pleegmoeder M. de Boer. In het kader van de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor Elena kreeg de familie in februari de tijdelijke voogdij over haar.