Mediabedrijf doet superbod op Arsenal

LONDEN, 11 SEPT. Na het bod van Rupert Murdochs satellietzender BSkyB op Manchester United onderhandelen twee andere beursgenoteerde Engelse voetbalclubs, Arsenal en Aston Villa, nu eveneens over verkoop aan een mediabedrijf. Carlton Communications, eigenaar van onder meer de televisiezender ITV, zou bereid zijn rond de 275 miljoen (ruim 900 miljoen gulden) te betalen voor Arsenal, dat vorig jaar de twee belangrijkste Britse voetbaltitels won, het kampioenschap van de Premier League en de FA-cup.

Aston Villa onderhandelt volgens verscheidene Britse kranten met een nog onbekend mediabedrijf en over een onbekend bedrag, maar de aandelen Aston schoten gisteren met meer dan tien procent omhoog naar een totale waarde van ruim 72 miljoen pond. Temidden van speculaties over een reeks overnames van voetbalclubs vergrootten ook Newcastle United, Leeds en Tottenham Hotspur gisteren hun marktwaarde. De Londense club Chelsea steeg zelfs dertien procent in waarde.

Nu Manchester United de 623,4 miljoen pond van BSkyB heeft geaccepteerd “realiseren alle grote clubs zich dat het beter is om nu alvast hun partner te kiezen en als eerste binnen te komen, dan om maar rond te hangen”, zegt William Davies, voetbal-analist bij het effectenhuis Sharp vandaag in The Daily Telegraph. De Londense City gaat ervan uit dat mediabedrijven een reeks voetbalclubs zullen overnemen om zich beter te positioneren voor de komst van digitale betaaltelevisie.

Zowel BSkyB als Carlton hebben op dat gebied vergevorderde projecten lopen. Mediabedrijven geloven dat zij hun onderhandelingspositie over uitzendrechten door het kopen van een populaire en winstgevende voetbalclub kunnen verbeteren. Bovendien verzekeren zij zich van kijkers. De clubs hopen op extra investeringen, op verdere verbreiding van hun populariteit en daarmee op extra inkomsten uit de marketing van de club-als-merk. De overnames zijn omstreden omdat ze de nieuwe eigenaar mogelijk vals concurrentievoordeel opleveren en de regering staat onder druk om ze tegen te houden.