McInerney

Vorige week werd in deze krant de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijver Jay McInerney, Model behaviour lovend gerecenseerd. De besproken editie, van de Engelse uitgever Bloomsbury, blijkt niet de enige te zijn. Importeur Van Ditmar biedt een Amerikaanse druk van hetzelfde boek aan. Die is niet alleen goedkoper (vijfenveertig gulden in plaats van vijfenzestig), maar bevat bovendien zeven verhalen die ontbreken in de Britse uitgave.

Het boek met de bonustracks is uitgegeven door Knopfler. Volgens Rob Grover van die New-Yorkse uitgeverij was het vanaf het begin de bedoeling om een bundel te maken. 'We wilden een novelle, gecombineerd met een aantal verspreid gepubliceerde oudere verhalen om zo een overzicht van de ontwikkeling van zijn schrijverschap te geven. De novelle Model behaviour werd echter langer dan verwacht. Een aantal van de verhalen is halverwege de jaren tachtig geschreven en die waren in Engeland al eerder uitgegeven. Waarschijnlijk wilde Bloomsbury zichzelf geen concurrentie aandoen.'

    • Arjen Fortuin