Maleisië vraagt investeringsbank te adviseren

SINGAPORE, 11 SEPT. De Maleisische regering heeft gisteren de Amerikaanse investeringsbank Salomon Smith Barney ingehuurd als financieel adviseur voor de al ruim een jaar in crisis verkerende economie. Salomon zal de komende weken Maleisië promoten onder meer dan honderd institutionele beleggers in Europa en de Verenigde Staten. De Amerikaanse bankiers moeten de beleggers warm maken voor Maleisische staatsobligaties waarmee de regering van premier Mahathir geld wil binnenhalen voor de zieltogende banksector van het land.

Maleisië maakte begin deze maand nieuwe maatregelen bekend voor de economie. Het land beperkt het kapitaalverkeer en wil zo de sterk gedaalde waarde van de nationale munt, de ringgit, stabiliseren. Met het inhuren van Salomon volgt Maleisië het pad van andere Aziatische landen die door de crisis getroffen zijn. Eerder dit jaar maakten Indonesië, Thailand en Zuid-Korea gebruik van de adviezen van Amerikaanse zakenbanken. Sommige analisten noemen de keuze van Maleisië voor een Amerikaanse bank verrassend gezien de recente anti-westerse retoriek van de Maleisische premier Mahathir. De 73-jarige premier heeft herhaaldelijk de schuld voor het ontstaan van de Aziatische crisis in de schoenen geschoven van westerse valutaspeculanten.