LITERAIRE TAART

In Frankrijk wordt gewerkt aan een serie cultuur-historische kookboekjes met de lievelingsgerechten van o.a. Emile Zola, Jean Cocteau en Marguerite Duras. In deze Les recettes lit´eraires wordt bij de afdeling literaire cocktails een door Ernest Hemingway uitgevonden bloody mary afgedrukt.

Duras' bijdrage bestaat uit een soep van prei, aardappel, cr`eme fraˆiche en croutons. In Engeland en de VS bestaan dergelijke boeken met recepten van beroemdheden al heel lang. In Nederland zou ik geen cultuur-historisch kookboek van levende schrijvers weten te vinden. Misschien iets voor de stichting CPNB om tijdens de boekenweek voor een dergelijk leesgeschenk te zorgen met b.v. gehaktballen van Anna Enquist, pasta `a la Arnon Grunberg, de hertenboutjes van Gerard Reve en nijlbaars op de manier van Tijs Goldschmidt. Het recept voor de perentaart is van George Simenon. Snijd de boter in blokjes, Zeef de bloem in een kom. Voeg er de boter, poedersuiker en gemalen amandelen aan toe en meng alles tot een kruimelig deeg. Roer er dan de eidooier, de essence en het water door. Kneed het deeg kort. Wikkel het in huishoudfolie en leg het een half uur in de koelkast. (In een goede keukenmachine is de deeg in 15 seconden gemaakt). Rol het op een met bloem bestoven plaats uit tot een ronde plak. Bedek de bodem van een taartvorm van circa 20 cm doorsnee met het deeg, dat tegen de wanden wordt aangedrukt. Prik met een vork hier en daar gaatjes in de bodem. Dek het deeg af met een vel bakpapier, waarop een laag peulvruchten wordt gestrooid. Het gewicht van de peulvruchten zorgt ervoor dat het deeg plat blijft. Bak de taart ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Snijd intussen de geschilde peren waar de klokhuizen zijn uitgehaald, in vieren. Bak de stukken peer in een beetje boter. Bestrooi ze met suiker. Haal de taart uit de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden. Verwijder papier en peulvruchten. Leg de stukken peer op het deeg en bak de taart nog eens 10 minuten. I.p.v. suiker over de peren goot ik er, nadat de taart klaar was, een beetje vloeibare honing op. De peren werden met licht geroosterde geschaafde amandelen bestrooid. Niet erg `a la Simenon, maar wel lekker. Nodig:

175 g bloem; 125 g boter

2 theel. poedersuiker

50 g gemalen amandelen

1 eidooier

enkele druppels vanille essence

1 eetl. ijskoud water

500 g handperen

boter, suiker

    • Anne Scheepmaker