Lagere dollar drukt N-Amerika

De stemming op Wall Street werd gisteren bepaald door de lagere dollar, verlies op de Zuid-Amerikaanse beurzen en de politieke onrust rond de positie van president Clinton. De Dow Jones-graadmeter daalde vlak na opening van de markt met 300 punten. Later op de dag trad een licht herstel op. De beurs sloot 3,2 procent (249,48 punten) lager op 7.615,54 punten.

Door twee achtereenvolgende dagen van verliezen is de Dow Jones-index van industriële fondsen met ongeveer vierhonderd punten gezakt. De enorme winst van 357 punten van dinsdag is daarmee weer tenietgedaan. Het waren wederom de bankfondsen die het scherpst daalden. Geruchten dat er nieuwe verliezen zouden worden geleden als de Braziliaanse beurs verder zou dalen, werkten dat in de hand.

In Canada daalden de koersen minder dan op Wall Street. De TSE-index van de 300 belangrijkste aandelen van Toronto daalde met 1,2 procent. Deze beurs stond sterk onder invloed van New York. Een stijging van de Canadese dollar, door de vlucht van beleggers uit de Amerikaanse dollar, remde de koersdalingen.