Koers dollar op dieptepunt, beurzen lager

AMSTERDAM, 11 SEPT. De politieke onrust in de Verenigde Staten heeft gezorgd voor nieuwe dalingen op de beurzen en een val van de dollar naar het laagste peil in anderhalf jaar. De AEX-index van de Amsterdamse beurs dook vanochtend onder de 1000 punten.

De dollar noteerde vanmorgen 1,9050 gulden en belandde daarmee op zijn laagste punt sinds mei 1997. Speculaties over het aftreden van Clinton en een naderende renteverlaging door de centrale banken van de VS drukten de koers tegenover de Europese valuta's. De politieke onzekerheid vertaalde zich gisteravond in een koersval van 3,17 procent op Wall Street.

In Europa reageerden de beurskoersen, die gisteren al met gemiddeld 5 procent waren gedaald, met nieuwe koersdalingen op de onzekerheden in de VS en de zich steeds verder verspreidende internationale financiële crisis. De AEX-index dook vanmorgen bij opening onder de grens van 1000 punten en noteerde om 13 uur een verlies van 24,65 punten (2,41 procent) op 996,66 punten, de laagste stand sinds 16 februari. Met name banken en verzekeraars leden verlies.

De stroom van negatief economisch nieuws hield vanmorgen niet op. Japan meldde dat de economie in het tweede kwartaal met 1,6 procent is gekrompen op jaarbasis. Dat is het derde achtereenvolgende kwartaal dat de economie krimpt. De beurskoersen daalden met ruim 5 procent tot vlak boven het diepste punt sinds 1986, dat op 28 augustus werd bereikt.

In Brazilië kwam de nationale munt, de real, onder zware druk nadat bekend werd dat het kapitaal het land verlaat in een tempo van tegen de miljard dollar per dag. De beurskoersen in Sao Paulo daalden met 15,9 procent en sleepten beurzen in de regio met zich mee. De aandelenkoersen in Spanje, waar banken en bedrijven nauwe banden hebben met Latijns-Amerika, daalden vanmorgen met ruim 5 procent, na gisteren al ruim 7 procent te hebben prijsgegeven.

De Braziliaanse president Cardoso vroeg gisteravond om actie van de grote industrielanden. “De wereldleiders moeten besefffen dat we in een situatie komen, niet alleen in Brazilië maar in de hele wereld, die vraagt om krachtiger besluiten. Dat geldt vooral voor de Verenigde Staten.” Maandag komen vertegenwoordigers van de zeven belangrijkste industrielanden (G7) in Londen bijeen voor spoedoverleg over de financiële crisis.