Jeugdjury kiest leukste speelgoed

Jan (9) uit Broek in Waterland heeft zijn glitterjojo bijna altijd bij zich. Het is zijn lievelingsspeelgoed. 's Nachts ligt hij naast zijn kussen, overdag zit hij in de zak van zijn wijde korte broek. Om Jans jojovinger zit vaak een pleister. Als het aan Jan lag, kreeg zijn jojo de Gouden Tol, een nieuwe prijs voor het beste speelgoed van het jaar. Afgelopen week werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Tweehonderd kinderen uit groep zes en zeven van vier verschillende scholen stemden mee.

De Gouden Tol 1998 is voor de 'R/C Auto Deceptor' van het merk Nikko. De Deceptor is radiografisch bestuurbaar. Hij kan elk terrein aan. Hij wint elke race. Hij is glimmend rood. Maar het mooiste is dat je hem van een hoge jeep-achtige auto in een platte formule 1-wagen kunt veranderen. Dan rijdt hij ineens achttien kilometer per uur.

De meeste kinderen die mochten meestemmen, noemen de Deceptor tof of gaaf, al vinden veel meisjes hem saai. Peter (12) van De Driemaster uit Harderwijk vond de auto 'leuk'. Meer niet. Hij gaf hem niet zoveel punten: 'Want hij ging snel kapot. Hij kraakte en deed het niet meer. Dat was bijna meteen zo.' De Deceptor kost in de winkel rond de 199 gulden. Peter gaat hem niet voor zijn verjaardag vragen. Hij speelt liever met Playmobil.

Al vijfentwintig jaar worden prijzen voor het beste speelgoed uitgereikt, door de stichting Goed Speelgoed. Tot nu toe kozen volwassenen uit wat voor kinderen het leukste zou zijn. Dit jaar mochten kinderen zich er eindelijk zelf mee bemoeien. Maar ze moesten wel kiezen uit achttien dingen die de volwassen jury al uit had gezocht. Jans jojo bijvoorbeeld deed daarom niet mee.

“Helemaal echt was het niet,” vindt ook Sunny (10). Hij komt uit Amsterdam en zit op De Notenkraker. “Maar er zaten gelukkig leuke dingen bij, zoals de nieuwe Action Man met skates en een bouwdoos van een boot. En de Gameboy Camera, die tweede werd.” Stom waren volgens Sunny de puzzel in de vorm van een draaimolen en de knutseldoos om horlogebandjes en sleutelhangers mee te maken.

Het moeilijkste te beoordelden vonden de meeste kinderen het baby- en peuterspeelgoed. 'Als je een klein broertje hebt, zoals ik, kun je dat wel', zegt Charlotte (10). 'Anders niet. Je moet kijken of het veilig is. De jongens gingen flauw doen, alsof ze een baby waren met een vieze luier.' De minste punten van alles kreeg dan ook een babymuziekdoosje van Lego. Volgens de volwassen jury was dat nou juist het beste speelgoed voor kinderen van nul tot twee jaar. Het muziekdoosje heeft de vorm van een dromedaris. Zijn bult kan ronddraaien. Op de bult zit een mannetje.

    • Judith Eiselin