Japan verliezer in Azië

In Azië daalden de koersen vanmorgen over een breed front. De effectenbeurs van Tokio werd meegesleept in de malaise die Wall Street gisteren ontketende. Het Nikkei-gemiddelde kelderde met 749,35 punten (5,11 procent) tot 13.916,98 punten. In punten gerekend is het de grootste daling op de Japanse beurs tot nu toe dit jaar, die de index op een punt na op zijn diepterecord sinds 1986 deed belanden. Nabeurs kwam de melding dat de Japanse economie in het tweede kwartaal met 1,6 procent op jaarbasis is gekrompen. Dat is het derde achtereenvolgende kwartaal van negatieve economische groei.

Net als Tokio konden andere beurzen in Azië zich niet onttrekken aan de slechte beursstemming. Zuid-Korea sloot met een verlies van 5,4 procent, en Hongkong, waar de koersen door steunaankopen van de autoriteiten de laatste weken zijn opgeveerd, moest met 3,46 procent terug.

De beurzen van Kuala Lumpur en Bangkok sloten 3,1 procent en 2,9 procent lager, Indonesië gaf maar 1 procent prijs en Taiwan sloot met een lichte winst van 0,6 procent.