Jaffna verliest opnieuw zijn burgemeester bij moordaanslag

NEW DELHI, 11 SEPT. Bij een aanslag in de Noord-Srilankaanse stad Jaffna zijn vanochtend de burgemeester en 19 anderen om het leven gekomen, vier maanden nadat de vorige burgemeester werd vermoord. Volgens bronnen bij het leger werden ook het hoofd van de politie in Jaffna en een brigadier, verantwoordelijk voor de militaire operaties op het schiereiland, gedood.

Jaffna, het centrum van de Srilankaanse Tamils, werd in 1995 door het leger veroverd op de Tamil Tijgers, de afscheidingsbeweging die al vijftien jaar vecht voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka omdat zij zich gediscrimineerd voelt door de Singalese meerderheid in het land. De rebellen trokken zich na hun nederlaag in Jaffna terug naar de jungle ten zuiden van het schiereiland, maar slagen er nog regelmatig in Jaffna aan te vallen. Volgens het Srilankaase leger werd de aanslag van vanochtend ook gepleegd door de Tamil Tijgers.

Burgemeester Ponnuthurai Sivapalan volgde onlangs Sarojini Yogeswaran op. Zij werd in mei in haar woning doodgeschoten door twee mannen. Volgens het leger werd de aanslag gepleegd door de Tamil Tijgers. Burgemeester Yogeswaran was in januari gekozen bij de eerste verkiezingen in Jaffna in vijftien jaar. De Tamil Tijgers boycotten die verkiezingen.

De aanslag van vanochtend komt op een moment dat de Srilankaanse politiek hevig verdeeld is over een mogelijke oplossing van het conflict tussen de Singalese meerderheid en de Tamil-minderheid. De oppositiepartij UNP stelde afgelopen week voor onvoorwaardelijke gesprekken te beginnen met de Tamil Tijgers. President Chandrika Kumaratunga wees dat echter resoluut van de hand. Zij wil dat de Tamil Tijgers eerst hun eis van een onafhankelijke staat opgeven.