Instemmende reacties; Westen prijst Primakov als een realist

WASHINGTON, 11 SEPT. In het Westen is instemmend gereageerd op de kandidatuur van Jevgeni Primakov, minister van Buitenlandse Zaken, voor de functie van premier van Rusland. Primakov werd in de buitenlandse reacties geprezen als een realist met wie goed samen te werken valt.

In Washington zei een woordvoerder van het Witte Huis te verwachten met Primakov als regeringsleider een “goede en nauwe” band te zullen hebben. Minister Madeleine Albright voerde gisteren volgens de woordvoerder van haar ministerie, James Rubin, telefonisch “een zeer warm en vriendschappelijk gesprek” met Primakov.

Primakov, aldus Rubin, geniet bij Albright “aanzienlijk respect” en is “een waardig gesprekspartner over een reeks belangrijke kwesties en een werkelijke partner bij bepaalde inspanningen”. “Ze ziet hem als een bekwaam en toegewijd en effectief verdediger van wat hij ziet als het Russische nationaal belang”, aldus Rubin.

In soortgelijke termen lieten zich ook andere Westerse leiders uit. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, zei Primakov al lang te kennen en “overtuigd” te zijn dat hij de hervormingen in Rusland niet terug zal draaien.

De Duitse minister van Financiën, Theo Waigel, noemde Primakov “een politicus die van wanten weet en die weet dat Rusland is verbonden met de internationale gemeenschap”. De Franse premier, Lionel Jospin, zei in Helsinki dat “we ons alleen maar kunnen verheugen” over de kandidatuur van Primakov, als die op korte termijn wordt gevolgd door een benoeming en door de vorming van een nieuwe, stabiele regering in Moskou.

Europees commissaris Hans van den Broek bestempelde Primakov als “een zeer competente collega” die “het vertrouwen waard is”. Hij voegde daaraan toe zich woensdag nog “op zeer vriendschappelijke wijze” telefonisch met Primakov te hebben onderhouden.

De Poolse president Aleksander Kwasniewski prees Primakov - in het verleden een fel criticus van het Poolse lidmaatschap van de NAVO - als “een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel” en als “een realist”.