'Historisch' gesprek Trimble-Adams

LONDEN, 11 SEPT. 'Geen handdruk, wel historie', koppen verscheidene Britse kranten vanochtend eendrachtig over de eerste ontmoeting tussen de Noord-Ierse unionisten-leider David Trimble en Gerry Adams, de chef van de politieke vleugel van de IRA, Sinn Féin.

Trimble, die volgens het Goede Vrijdag-akkoord de eerste premier wordt van de nieuw ingestelde Noord-Ierse assemblee, had van tevoren herhaaldelijk uitgesloten de man die hij tot vroeger altijd een “terrorist” noemde een hand te zullen geven. Tijdens hun 35 minuten durende conversatie probeerden David en Gerry wel elkaars voornamen uit.

De ontmoeting in het Stormont-paleis in Belfast, de eerste tussen een leider van de unionisten en een leider van Sinn Féin in 75 jaar, had vooral symboolwaarde. Adams noemde Trimble na afloop “de man met wie ik zaken moet doen en met wie ik zaken zál doen”, want, zei hij, “deze kwestie gaat niet over David Trimble of over mij, maar over onze kinderen en onze toekomst.”

Trimble noemde Adams “zakelijk” en de bijeenkomst “beschaafd en constructief”.

Hij zei er eveneens van overtuigd te zijn met hem verder te moeten. “Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat iedereen met wie je moet samenwerken, in Westminster of hier, een engel is”, aldus Trimble.

Formeel stonden slechts enkele logistieke punten over het toekomstig functioneren van de nieuwe Noord-Ierse assemblee op de agenda, maar na afloop zeiden beiden - in afzonderlijke gesprekken met journalisten - dat ook de kwestie van ontwapening door paramilitaire groepen aan de orde was geweest.

De Royal Ulster Constabulary (RUC), de voornamelijk door protestanten bemande Noord-Ierse politiemacht, bevestigde gisteren weekend-patrouilles in Belfast te zullen staken, gegeven de verbeterde atmosfeer tussen katholieken en protestanten.

Vanmorgen zijn uit een gevangenis bij Belfast volgens plan de eerste zes leden van Noord-Ierse paramilitaire groepen vrijgelaten, die voor aanslagen tot gevangenisstraffen waren veroordeeld.

    • Hans Steketee