Heineken winnaar in crisissfeer

AMSTERDAM, 11 SEPT. De koers van het bierfonds Heineken is vanochtend met 6,8 procent gestegen na bekendmaking van een 28 procent hoger halfjaarwinst. Het aandeel klom met 5,50 gulden naar 86 gulden. De koerssprong komt na een periode van drie weken waarin de waarde van het aandeel met 15 procent was gedaald.

Heineken stak met kop en schouders boven de overige hoofdfondsen uit. De AEX-index, samengesteld uit de 27 belangrijkste beursfondsen, daalde vanochtend bij grote omzetten met 15,5 punten (1,5 procent) naar 1005,79 punten. Het Damrak onttrok zich daarmee aan de malaise in Zuid- en Noord-Amerika en Azië.

Desalniettemin zakte de AEX-index vanochtend heel even door de grens van 1000 punten, maar steeg weer doordat koopjesjagers instapten. “Het was erg hectisch”, aldus een handelaar. Sommige beleggers profiteerden van de lage prijzen. “Vooral de grote instituten doen nu aan stockpicking.”

De Amsterdamse effectenbeurs werd ook gesteund door het belangrijke fonds Koninklijke Olie. De 'olies' stegen 2,4 procent in waarde, met 2,10 gulden naar 91,20 gulden. Mede door de lagere olieprijzen was de koers van dit aandeel het afgelopen halfjaar sterk gedaald. Handelaren schrijven de stijging van vanochtend toe aan uitspraken van de sjeik van Koeweit, die hogere olieprijzen voorziet.

De aandelen in de financiële sector werden vanochtend het hardst getroffen door de crises in het buitenland.

ABN Amro was met een achteruitgang van 4,8 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De koers daalde met 1,90 gulden naar 36,90 gulden. In het fonds werd vanochtend het actiefst gehandeld. Circa 4,3 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar. Fortis daalde met 1,80 naar 119,10, Aegon met 2,60 naar 171,60 en ING verloor acht dubbeltjes en kwam uit op een koers van 102,10 gulden.

Het telefoonfonds KPN, dat met de nationale toezichthouder Opta strijdt over de beltarieven, moest opnieuw inleveren. Vanochtend bedroeg de schade zes dubbeltjes op 62,40 gulden. In acht handelsdagen verloor het fonds bijna 33 procent van zijn koers.

Ahrend was een sterke stijger. Het fonds steeg zes procent naar 44,50 gulden. TNT Post Groep daalde vanochtend 2,8 procent naar 45,20 punten.

De grootste verliezers op de beurs waren de landenfondsen van Robeco. Brazilië voerde de lijst met dalers aan met een verlies van 16,85 procent. Tweede stond Argentinië met een achteruitgang van 14,34 procent. Het landenfonds Spanje verloor 10 procent.

Ook de beursbedrijven moesten inleveren. AOT daalde 9,7 procent naar 27 gulden, Van der Moolen 7,3 procent naar 127 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York is gisteren 249,48 punten (3,17 procent) gedaald naar 7615,54 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is meegesleept in de malaise die Wall Street gisteren ontketende. De Nikkei-index kelderde met 749,35 punten tot 13.916,98. Dat was 5,11 procent lager dan het slot van gisteren. In punten gerekend is het de grootste daling op de Japanse beurs tot nu toe dit jaar.