Hamas: wraak voor dood leiders

JERUZALEM/GAZA, 11 SEPT. De geestelijke leider van de moslim-fundamentalistische Hamasbeweging, de Palestijnse sjeik Ahmed Yassin, heeft vanmorgen “geweld zonder einde” aangekondigd tegen Israel nadat gisteren twee leidende figuren van de beweging werden doodgeschoten door Israelische militairen. Israel houdt rekening met vergeldingsacties van Hamas en heeft vanmorgen voor onbepaalde tijd de grens met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook gesloten. Hamas heeft sinds 1994 een reeks bomaanslagen gepleegd in Israel.

David Bar-Illan, een adviseur van premier Netanyahu, heeft vanmorgen bevestigd dat bij een Israelische aanval op een Hamas-schuilplaats nabij Hebron, op de Westelijke Jordaanoever, gisteren de Palestijnse broers Imad en Adel Awadallah, beiden militante leden van Hamas, zijn doodgeschoten. “De broers zijn terroristenleiders die verantwoordelijk zijn voor de dood van vele Israelische burgers. Dat zij zijn gedood, toont aan dat Israel terroristen vroeg of laat zal grijpen, waar zij zich ook bevinden”, aldus Bar-Illan. Zijn uitlatingen suggereren dat de Israelische actie goed was voorbereid.

Een buurtbewoner zei dat hij om vier uur in de middag een vrachtwagen en vier busjes met daarin een twaalftal personen in burger zag rijden in de richting van een huis buiten Hebron. Tien minuten later hoorde hij schoten. Even later arriveerden legerjeeps en ambulances. Een legerwoordvoerder wilde gisteren alleen kwijt dat soldaten het huis waren binnengedrongen nadat er schoten en ontploffingen waren gehoord. Twee personen zouden de benen hebben genomen en zijn doodgeschoten in een vuurgevecht met de militairen.

De nieuwe spanningen zijn gerezen terwijl de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Dennis Ross, heen en weer pendelt tussen Israelische en Palestijnse leiders in de hoop een akkoord tot stand te brengen over terugtrekking van Israelische troepen van de Westelijke Jordaanoever.

Een nieuwe uitbarsting van geweld zou het uiterst moeilijk maken voor Ross om via onderhandelingen een doorbraak te forceren over deze kwestie, die nu al 17 maanden in een impasse verkeert.