'Grotere schaal van supers is noodzaak'

NOORDWIJK, 11 SEPT. Verdere schaalvergroting in de levensmiddelensector is pure noodzaak. Alleen zo zijn bedrijven financieel in staat in te spelen op de veeleisende supermarktklant. Producenten en supermarktketens krijgen daardoor een steeds internationaler karakter. De komst van de euro versnelt dat proces.

Topman R. ter Haar van De Boer Unigro en zijn collega A. Olijslager van Friesland Coberco Dairy Foods stelden dat gisteren in Noordwijk tijdens het nationale Food Congress. Beide concerns zijn onlangs ontstaan door fusies. De Boer Unigro heeft alweer een nieuwe uitbreiding aangekondigd: het samengaan met de Vendex Food Groep. De volgende stap zal internationale expansie zijn.

Als De Boer Unigro had afgezien van schaalvergroting in Nederland, dan zou het bedrijf niet het huidige brede scala aan supermarkten kunnen bieden. “Dan waren om financiële redenen winkelformules samengevoegd. Nu hebben onze winkelsoorten zoveel landelijke dekking dat we de verscheidenheid in stand kunnen houden. Van discountzaken tot luxere supermarkten en wat daar tussenin zit”, aldus Ter Haar.

Van een eenheidsworst is volgens hem geen sprake. Wel zijn door centrale inkoop, gezamenlijke automatisering, logistiek en opleiding van medewerkers de kosten goed in de hand te houden. De diverse winkelformules opereren zo zelfstandig mogelijk.

Schaalvergroting van de producenten is naar de mening van Olijslager ook gewenst om sterk te staan in onderhandelingen over prijzen. Zowel Olijslager als Ter Haar erkennen dat meer samenwerking tussen fabrikanten en handel nodig is om ervoor te zorgen dat de sector voldoende profiteert van de koopkrachtgroei.

De voordelen van de schaalvergroting nemen door het onvoorspelbare gedrag van de consument af, constateerde T. van Asseldonk, adviseur van onder meer Albert Heijn. Grote bedrijven kunnen onvoldoende tegen concurrerende prijzen het maatwerk leveren waar de klant om vraagt.

Het financiële voordeel van massaproductie vervalt goeddeels. Ook ondoelmatigheid kost veel geld. Een fabriekskeuken kost vaak evenveel als een ambachtelijke, vindt hij.