Gevolg kroonprins schrikt van blote dames op expositie in Parijs

PARIJS, 11 SEPT. Prins Willem-Alexander en zijn gevolg zijn gisteren tijdens een werkbezoek aan Frankrijk enigszins in verlegenheid gebracht door een speciaal voor de kroonprins ingerichte expositie van de Nederlandse kunstenaar Pat Andrea in het Institut Néerlandais in Parijs.

De kunstenaar had enkele schilderijen uitgekozen met expliciete afbeeldingen van naakte vrouwen.

Het werk van de kunstenaar zorgde vooral voor beroering onder de begeleiders van de prins. De kroonprins zelf leek zich niet te storen aan de tenstoongestelde kunstwerken. Hoewel het niet zijn persoonlijke smaak was, toonde Willem-Alexander veel belangstelling voor het werk.

Andrea, die samen met het kunstenaarsduo Arnold van Geuns en Clemens Rameckers de tentoonstelling inrichtte, zei na afloop zich te kunnen voorstellen dat zijn werk enige beroering had veroorzaakt. “Ik heb deze schilderijen met enige humor proberen te schilderen. Ik geloof dat de prins dat ook zo heeft begrepen”, zei Andrea. Een ploeg van de Belgische televisie vond de schilderijen zo aanstootgevend dat ze de beelden niet wilde uitzenden.

De prins is twee dagen in Frankrijk. Vanmorgen bezocht hij de fabrieken van de Franse vliegtuigbouwer Aérospatiale in Toulouse. De eerste dag van het werkbezoek was de prins in Parijs waar hij onder andere een rondleiding kreeg bij de drinkwaterinstallatie in Méry sur Oise, dat een van de modernste zuiveringsinstallaties ter wereld heeft. Ook brachten prins WillemAlexander en zijn gevolg een bezoek aan de nieuwe Bibliothèque Nationale de France en maakten ze een boottochtje op de Seine.

Na de expositie werd WillemAlexander door president Chirac op het Elysée ontvangen voor de lunch. De president, die de kroonprins voor het presidentiële paleis opwachtte, sprak tijdens het eten met WillemAlexander over Europa en de positie van Nederland en Frankrijk binnen de Europese Unie. Een woordvoerder van het Elysée verwachtte dat Chirac ook de Franse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2008 zou aansnijden. De president is een intensieve lobby begonnen om de spelen naar Parijs te halen. De kroonprins is lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Opnieuw staat een belangrijk deel van het werkbezoek in het teken van het zogeheten watermanagement. De drinkwaterinstallatie in Méry sur Oise is het grootste waterleidingsbedrijf in Europa. Het produceert dagelijks een miljoen kubieke meter drinkwater dat wordt gedistribueerd in Parijs en wijde omgeving.

Eerder dit jaar bezocht de kroonprins eveneens waterbouwkundige werken tijdens een bezoek aan Brazilië.