FUN LOVIN' CRIMINALS

Fun Lovin' Criminals. 100% Colombian (EMI 4 974630)

Het grappigste nummer van de nieuwe, tweede cd van het New-Yorkse trio Fun Lovin' Criminals is Love Unlimited. Deze bloedserieuze ode aan de meester van de eroto-soul, Barry White, is een eindeloze herhaling van de mans naam, tegen een achtergrond van krachteloze violen en jaren zeventig-effecten. Aan de aan White's Love Unlimited-orkest ontleende klanken wordt door de Fun Lovin' Criminals een helende werking toegeschreven: 'He saved my life', en: 'He got you back with your ex-wife'.

Het is kenmerkend voor de kwaliteiten van de Fun Lovin' Criminals dat ze zo'n uitstekende pastische kunnen maken. Want bij beluistering van de nieuwe cd 100% Columbian als geheel valt op dat bijna ieder nummer een stijloefening is. Zo is er de coole rap, de door stuurloos grommende gitaren gedomineerde ruige rock, de tot gospel uitdijende soulzang, en er is de lui achteroverliggende 'lounge rap'. De groep laat horen in alle genres vaardig te zijn, maar is echt meester in het laatste.

De uitstapjes naar andere soorten nummers zijn vaak te burlesk, te nadrukkelijk. Maar in het door hen gepatenteerde genre van de langzame verleidingsrap blinken de Fun Lovin' Criminals nog geraffineerder uit dan op hun debuut Come Find Yourself (1996). Barry White kan tevreden zijn.

    • Hester Carvalho