Fictie: Pas verschenen

Michel Krielaars: En het dansen gaat door. Contact, 255 blz. ƒ 36,90

Tweede boek van Michel Krielaars (1961); een diplomaat gaat met een VN-missie naar Letland op het moment dat aan zijn huwelijk een einde is gekomen.

Rudolf Geel: Bloedmadonna. Meulenhoff, 255 blz. ƒ 36,90

In de nieuwe roman van Rudolf Geel (1941) doet een jonge journaliste verslag van de krankzinnigheid die zich van een Limburgs dorp meester maakt nadat een bloedend Madonnabeeldje is waargenomen.

VERTAALD

Plato: De Staatsman en Faidros. Vert. Hans Warren en Mario Molegraaf, Bert Bakker, resp 100 blz. en 88 blz. ƒ 39,90

Deel 7 en 8 van het verzameld werk van Plato, een serie die uit 17 deeltjes zal bestaan. De Staatsman (352 v Chr.) bevat een dialoog tussen een vreemdeling en Sokrates jr. waarin staatsvorm en bestuur aan de orde komen. In Faidros (365 v. Chr.) neemt Sokrates afscheid van zijn leer over de ideeën.

Javier Marías: Geen liefde meer. Vert. Aline Glastra van Loon, Vassallucci, 263 blz. 39,90

Verzamelde verhalen met een fantastische, soms zelfs spookachtige ondertoon van de Spaanse schrijver Javier Marías (1951). Het gaat daarbij niet om de feiten maar om de omstandigheden waaronder de hoofdpersoon ze beleeft of te weten komt. Over Marías roman Een hart zo blank schreef Barber van de Pol: 'Wat het boek zo'n geslaagde roman maakt is dat het een behoorlijk ingewikkeld boek had kunnen zijn, met al die filosofische of metafysische implicaties, terwijl de manier van vertellen onverminderd helder, zo niet nuchter blijft.' (CS 2-12-93)

Meir Shalev: De grote vrouw. Vert. Ruben Verhasselt, Vassallucci, 420 blz. ƒ 49,90

Nieuwe roman van de Israelische auteur Meir Shalev (1948), over een inspecteur van een waterbedrijf werkzaam in de Negev. Als oudste nog levende man van zijn familie, vertelt hij over zijn leven in de woestijn, zijn jeugd in Jeruzalem, zijn ex-vrouw en de andere vrouwen en hun mannen in zijn leven. Over zijn vorige boek Vooral over de liefde schreef Chris van Esterik: 'Transparant en met een superbe lichtheid vertelt hij over de pracht én de gruwelijkheid van de menselijke drijfveren.' (Boeken 12-9-97)

Tibor Fischer: Mijn collectie verzamelaars. Vert. Annelies Eulen, Van Gennep, 239 blz. ƒ 39,90

Vorig jaar verschenen roman van de Britse schrijver van Hongaarse afkomst Tibor Fischer (1959) waarin een zesduizend jaar oude aardewerken schaal (na meer dan vierhonderd vernielingen en even zovele reconstructies) in het bezit komt van Rosa, een jonge vrouwelijke taxateur. Sandra Küpfer over The Collector Collector: 'Fischers met opzet vergezochte taal, vertelstijl, verhaal en personages zijn soms fris en opwindend maar vaak ook koket en ergerlijk.' (Boeken 25-4-97)

Patrick Modiano: Dora Bruder. Vert. Maarten Elzinga, Meulenhoff, 138 blz. ƒ 32,90

Roman uit 1997 van Patrick Modiano (1945), die in een krant uit de Tweede Wereldoorlog het opsporingsbericht van een vijftienjarig meisje las. Hij doet een poging haar leven te reconstrueren zoals dat was voor, tijdens en na de verdwijning. Hij ontdekt dat ze na een afwezigheid van vier maanden door de politie werd thuisgebracht, om kort daarna samen met haar vader te zijn afgevoerd naar Auschwitz. 'Door afwisselend de herinneringen aan zijn eigen jeugd en de gebeurtenissen uit het leven van Dora Bruder op te roepen, laat Modiano heden en verleden met elkaar vervloeien. Het resultaat is een aangrijpend en melancholiek boek.' (Manet van Mondfrans, Boeken 20-6-97)