Feestje met werk van De Falla

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. Werken van De Falla en Rachmaninov. Gehoord: 9/9 Concertgebouw Amsterdam. Herhaling 11/9.

De afstand tussen Madrid en Moskou bedraagt hemelsbreed zo'n vierduizend kilometer, maar in de concertpraktijk is het bepaald niet ongewoon dit soort afstanden op een avondje te overbruggen. Zo brengt het Koninklijk Concertgebouworkest deze week in één programma muziek van de Spanjaard Manuel de Falla y Matheu samen met die van de Rus Sergej Wasiljewitjs Rachmaninov, twee componisten die in hun werk de couleur locale niet schuwden.

Onder leiding van chefdirigent Riccardo Chailly beleefde de Tweede symfonie van Rachmaninov woensdag, bij het eerste concert uit de reeks, een nette, misschien zelfs wat risico mijdende uitvoering. Toch zijn ook in deze tamelijke braaf gecomponeerde symfonie de weemoedige klarinetlijnen niet te versmaden. Na de in sentimentaliteit zwelgende eerste twee delen, kreeg het Adagio een goed gedoseerde opbouw (en een spannende generale pauze op de helft), waarna de Finale ten slotte in beheerste pas werd genomen.

Beslist aanstekelijker was de uitvoering van de suite die is samengesteld uit Falla's balletmuziek El sombrero de tres picos (de driekanten steek). De sterke oriëntatie op de Spaanse folklore maakt deze muziek weliswaar even charmant als beperkt in diepgang, maar met een hartstochtelijk dirigerende Chailly bouwde het Concertgebouworkest rondom de pregnante dansritmes van de fandango, de seguidillas, de farruca en de jota een daverend Falla-feestje - frivool of fijnzinnig, al naar gelang de partituur of het verhaal over de mooie molenaarsvrouw en haar stinkend jaloerse echtgenoot vraagt.

    • Emile Wennekes