Eis 15 jaar na moord op schoonzoon

DORDRECHT, 11 SEPT. Voor de rechtbank in Dordrecht is gisteren tegen de 60-jarige E.H.A. uit Leerdam vijftien jaar cel geëist wegens moord. Officier van justitie mr. H. Olthof is ervan overtuigd dat de man zijn 35-jarige schoonzoon in de nacht van 2 op 3 mei 1997 na kalm beraad heeft doodgeschoten.

Dat gebeurde in de woning van het slachtoffer in Leerdam. A. schoot zijn schoonzoon twee keer in de rug en trachtte daarna de sporen uit te wissen door het huis in brand te steken.

De verdachte ontkende lange tijd iets met de moord te maken te hebben. In juni sloeg hij echter door en vertelde de politie dat zijn schoonzoon een slechte man was die gokte, dronk en zijn vrouw en kind mishandelde.

Olthof sprak van een weloverwogen handeling. “Al weken liep hij met het wapen in de broeksband en wachtte hij het juiste moment af.” De officier deelde de mening van het Pieter Baan Centrum die de man volledig toerekeningsvatbaar achtte.

Een Haagse psychiater en H. Koopman, A.'s raadsman, meenden dat de verdachte tijdens de moord ontoerekeningsvatbaar was. Ook nu was zijn cliënt te ziek om iets te kunnen begrijpen, zo meende de raadsman.

De officier van justitie geloofde niet dat A. in een andere gemoedstoestand verkeerde, omdat deze zich eerder alles kon herinneren en de moord had geprobeerd te verhullen.

“Hij schoot door een kussentje om het geluid te dempen, raapte de hulzen op, gooide het wapen weg en stak het huis in brand”, aldus Olthof.

De officier wil dat A. de nabestaanden van het slachtoffer ruim zevenduizend gulden begrafeniskosten en zesduizend gulden rechtsbijstand betaalt.

De rechtbank doet 24 september uitspraak.