Conserve

Voor uitgeverij Conserve staat het komende boekenseizoen in het teken van het vijftienjarig jubileum. Begin december wordt dat gevierd met een eenmalige uitgave: het debuut van Willem Frederik Hermans waarnaar het bedrijf is vernoemd.

'Bij de viering van ons vijf- en tienjarig bestaan had ik Hermans toestemming al gevraagd voor zo'n uitgave,' zegt uitgever Kees de Bakker. Dat leverde hem beide keren slechts een vijfregelig afwijzingsbriefje op.

Eigenlijk tegen beter weten in diende De Bakker dit jaar een nieuw verzoek in bij de familie van de in 1995 overleden schrijver. Die stemde tot zijn verrassing wel in met een herdruk. Het wordt de eerste afzonderlijke uitgave van Conserve sinds 1947. De Bakker sloot een licentiecontract af met Uitgeverij G.A. van Oorschot dat de debuutroman later heeft uitgegeven als deel van de bundel Drie melodrama's. 'Het wordt een gebonden editie met leeslintje in een oplage van 2500 stuks', zegt De Bakker. 'Misschien proberen we in overleg met Van Oorschot de oplage nog wat te vergroten. De belangstelling is nu al enorm.'

Door de onverwachte toestemming van de erven Hermans ('de folder met onze najaarsaanbieding was al klaar') verschijnen er drie boeken ter ere van het jubileum. Wijs geworden door Hermans' eerdere afwijzingen, vroeg De Bakker een aantal auteurs uit zijn fonds hun fascinatie voor de zee onder woorden brengen. De bundel Aan zee verschijnt nu tegelijk met Conserve. Bovendien gaat De Bakker zijn boekje Over Conserve herdrukken. 'Dat heb ik tien jaar geleden laten maken om mezelf te troosten na de eerste afwijzing van Hermans. Het is een verzameling essays en recensies over het boek.'

De instemming van de familie Hermans is opmerkelijk omdat de voormalige hoofdredacteur van de WFH-Verzamelkrant, Tonnie Luiken, enige maanden geleden veroordeeld werd tot het betalen van 40.000 gulden schadevergoeding aan de weduwe van de schrijver wegens schending van het auteursrecht. Luikens verdediging was toen dat de schrijver hem had gezegd 'dat hij na zijn dood mocht doen wat hij wilde.' Waarom de familie nu besloten heeft wel in te stemmen met een uitgave die de schrijver zelf nooit wilde, weet De Bakker niet. 'Het contact is steeds via Van Oorschot gelopen. Ik heb de weduwe en de zoon van Hermans uitgenodigd om het eerste exemplaar in ontvangst te komen nemen.' Die hebben nog niet laten weten of ze op die uitnodiging zullen ingaan.

    • Arjen Fortuin