Compromis in zaak-De Boer; Tweelingbroers blijven nog jaar bij Ajax spelen

AMSTERDAM, 11 SEPT. Ajax heeft na lang onderhandelen het arbeidsconflict met Frank en Ronald de Boer opgelost. De 28-jarige broers hebben vanochtend de training hervat en blijven tot 1 juli 1999 voor de Amsterdamse club voetballen. Daarna mogen de internationals van Ajax vertrekken. Op een dalende markt steeg het aandeel Ajax op de beurs van Amsterdam vanmiddag met 50 cent naar 25 gulden.

Penningmeester A. van Os noemde het akkoord “een overwinning voor het voetbal” omdat de uitspraak van de arbitragecommissie is nagekomen. Het KNVB-college besloot op 30 juli dat de spelers hun tot 2004 lopende contract niet mochten ontbinden. De broers De Boer wilden naar het buitenland omdat de Nederlandse competitie hen niet langer kon inspireren.

Ajax heeft de broers beloofd de onderhandelingen met Barcelona te openen. De Spaanse club van de vroegere Ajax-trainer Louis van Gaal deed onlangs een bod van 44 miljoen gulden op de broers. Een bedrag dat volgens penningmeester Van Os in geen verhouding staat tot de huidige marktprijzen. Als voorbeeld noemde hij gisteren de transfer van PSV-verdediger Jaap Stam, die deze zomer voor 35 miljoen gulden naar Manchester United vertrok. Van Os: “Frank de Boer is een van de beste verdedigers ter wereld. Ronald is zelfs een van de beste spelers in de wereld.” Van Gaal reageerde gisteren met gemengde gevoelens op het nieuws. “Als trainer van Barcelona ben ik teleurgesteld, als ex-trainer van Ajax niet.”

Volgens Van Os is er geen winnaar in het arbeidsconflict dat sinds het eind van het vorig seizoen speelde. “Ik blijf toch tamelijk teleurgesteld over de hele gang van zaken.” De gebroeders De Boer voelen zich volgens hun zaakwaarnemer Rob Jansen geen verliezers. “Dit is een oplossing die ze uiteindelijk toch bij Barcelona brengt.” Jansen verwacht dat de clubs er wel uit zullen komen . “Die prijs voor Stam is kolderiek. Manchester United heeft een fout begaan door zo'n hoog bedrag te betalen. Maar Kluivert kostte bijvoorbeeld 28 miljoen en die is pas 22 jaar. Frank en Ronald de Boer zijn straks al dertig.”

Volgens Van Os heeft Ajax tijdens een bespreking op 3 augustus de huidige oplossing voor het conflict al voorgesteld. Jansen noemt die bewering “volstrekte onzin”. Volgens Jansen zijn de partijen er tijdens “informele gesprekken” in de afgelopen twee weken uitgekomen.

Ajax-trainer Morten Olsen reageerde verheugd op de uitbreiding van zijn selectie. “Hier hebben we heel lang op moeten wachten.” Olsen gaat eerst met de spelers praten. Voorlopig denkt de coach de tweeling niet te kunnen opstellen. “Ze hebben zes, zeven weken niet met de groep meegetraind. Er is geen wedstrijdritme, geen conditie. Het zal enige tijd vergen om dat weer op te bouwen.”

Hersteltrainer Bobby Haarms nam het duo vanmorgen in de Arena onder handen. Terwijl de schoonmakers hun werk deden, moesten de gebroeders De Boer in hoog tempo ballen trappen, koppen op doel en over een bankje springen. Op het grote videoscherm verschenen intussen beelden van de nieuwe CD-rom over de geschiedenis van Ajax. De voetbaltweeling had er geen oog voor. Af en toe zakten ze door hun knieën of stonden ze voorovergebogen om uit te rusten. Na ruim een uur mochten ze de ballen in de zakken opbergen en verdwenen ze in de kleedkamer.