Brazilië sleurt Z-Amerika mee

Vrees dat Brazilië, het belangrijkste land in de regio, wordt meegesleept in de financiële crisis en zijn real moet devalueren, beheerste de beurzen in Latijns Amerika. In São Paulo daalde de Bovespa-index 15,9 procent, waarmee de beurskoersen sinds begin dit jaar zijn gehalveerd. De handel werd tot tweemaal toe onderbroken. Over de eerste negen dagen van september stroomde via de valutamarkt 8,77 miljard dollar het land uit en in augustus 12 miljard dollar, hetgeen handelaren deed twijfelen aan het vermogen van de centrale bank om de real te blijven steunen.

In Mexico gaf de IPC-index 9,8 procent prijs, terwijl de Mexicaanse peso verzwakte tot een record laagte van 10,65 per Amerikaanse dollar. De Merval-index van Argentinië moest met 13,3 procent terug, en is daarmee sinds begin dit jaar 45 procent van zijn waarde kwijt.

In Chili sloten de koersen 7,4 procent lager. De beurzen in Peru en Venezuela wisten de schade beperkt te houden tot dalingen van respectievelijk 4,6 en 4,5 procent. In Colombia ging de beursindex met slechts 0,7 procent naar beneden.