Beurzen Europa zakken weg

De 1.000-puntengrens, waaronder de AEX-index vanmorgen kortstondig daalde, was niet de enige 'magische' grens die in Europa gebroken werd. In Londen daalde de FTSE-index onder de 5.000 punten, met 2,2 procent verlies rond het middaguur na een verlies van 3,3 procent gisteren. Amsterdam had toen ook al 5,1 procent prijsgegeven en stond rond het middaguur op ruim 15,52 punten (1,5 procent) verlies, op een niveau van 1.005,79 punten. De koersen op het Damrak waren rond het middaguur terug op het niveau van begin februari dit jaar.

In Frankfurt, waar de DAX-index gisteren 5,8 procent verloor, moesten de koersen vanmorgen opnieuw met 1,3 procent terug. In Parijs daalde de CAC 40 index met 2,2 procent na een verlies van 4,6 procent gisteren. Zwaarst getroffen in de Europese Unie was vanmorgen de beurs van Madrid, waar de IBEX-index 4,7 procent omlaag moest na gisteren al 7,1 procent te zijn gekelderd. De Spaanse beurs is zeer gevoelig voor de ontwikkelingen in Latijns Amerika.

In Italië sloot de MIB-index gisteren 5,32 procent lager, en voegde daar vanmorgen een verlies van 2,5 procent aan toe.