Bah, ontbijt!: Kinderen eten 's ochtends niet graag

DE ONTBIJTKWESTIE-PRIJSVRAAG

Heb je vanochtend met lange tanden een boterham opgegeten voor je naar school ging? Of blij een bordje pap of kommetje kwark leeggelepeld? Moet je van je vader en je moeder eerst een boterham met hartig en daarna een met zoet aan het ontbijt? En mag je geen lekker witbrood, maar is een grofkorrelig bruine boterham verplicht, omdat dat gezonder is?

Veel kinderen hebben geen zin in het ontbijt. Drie van de tien Nederlandse kinderen van boven de tien slaat het ontbijt over. Geen tijd of geen zin.

Volgens dokters en eetgedrag-onderzoekers is het ongezond, het ontbijt overslaan. Je voelt je onprettig als je met een lege maag in de klas zit, en let niet op. Op een school in Utrecht hebben ze vorig jaar daarom een ontbijt-project op school ingesteld, in de Jan van Nieuwenhuyzenschool in de wijk Lombok. Kinderen konden op school kiezen wat ze wilden ontbijten: brood met kaas of chocopasta, yoghurt, en meer van die dingen. Het was een groot succes, zei een van de onderzoekers, in de Volkskrant. De school is er mee gestopt, want er was geen geld meer voor, maar thuis vragen de kinderen nu 's ochtends ook om een bruine boterham. De onderzoekers zeiden ook dat ze op een basisschool lijnende meisjes waren tegen gekomen. Die sloegen om te lijnen het ontbijt over. En aten dan later wel wat. Chips! Vol vet, dus. Daar word je niet slanker van, maar ongezond dik.

De onderzoekers en kinderdoktoren waren daarom bezorgd over de niet-ontbijtende kinderen. Ze kwamen vorige week in Amsterdam bij elkaar om daar over te praten. “Tien tot vijftien procent van de kinderen eet 's ochtends niet. Dat geldt ook voor China”, zei onderzoekster E. Tai-A-Pin in de Volkskrant, “Het is een wereldwijd probleem.” Die bijeenkomst over ontbijt werd mede betaald door de makers van Kellogg's Corn Flakes (en andere melk-met-graan ontbijten, zoals Choco Pops). Bij Kellogg's hopen ze natuurlijk dat meer kinderen maïsvlokken (dat is het Nederlandse woord voor corn flakes) gaan eten.

Het probleem voor hen is dat wij in Nederland niet zo snel een kom met melk met knapperige koekjes of maïsvlokken erdoor op de ontbijttafel zetten. Vroeger kregen kinderen nog wel havermoutpap, Brinta of Bambix voorgezet. Maar of dat nu nog zo is weet ik niet. Een paar jaar geleden heeft een andere ontbijtkoekjesfabriek geprobeerd Nederlanders een nieuw ontbijt te laten eten, vooral ook kinderen. Het waren koekjes, in de vorm van een klein beertje, die je in een kom melk moest doen: lekker en gezond. Maar net toen sommige kinderen er aan gewend waren, stopten ze de verkoop van de berenkoekjes: er werden te weinig van verkocht. Einde van het berenkoekjesontbijt.

En nu? De Kinderpagina wil graag weten wat jullie een lekker ontbijt vinden. Ontbijt je wel? Wat eet je dan? Vind je het lekker? Of zou je graag iets anders willen? Wat dan? En de volwassenen bij je thuis? Eisen die dat jij gezond ontbijt, en roken ze zelf een sigaret bij een kop koffie?

Schrijf ons over de Ontbijtkwestie. Schrijf wat je zelf eet 's ochtends. Hoe lekker je het vindt. En beschrijf je ideale ontbijt. Tekening erbij mag ook.

Je kunt daarmee een lekker ontbijt in een hotel bij je in de buurt winnen. Want onder de inzenders verloten we een prijs: een ontbijt in een hotel, zo mogelijk een buffet ontbijt, zodat je zelf kan kiezen. Maximaal vier leden van je gezin mogen mee. We kiezen in overleg met je ouders een hotel in de buurt.

Stuur je brief over je echte en ideale ontbijt voor 10 oktober 1998 aan NRC Handelsblad, Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. Zet op de enveloppe: Ontbijtkwestie. Zet je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer duidelijk in je brief.