ASML 4,1 miljard gulden minder waard

AMSTERDAM, 11 SEPT. Beleggers die hun aandelenportefeuille lieten domineren door het fonds ASM Lithography zijn het hardst getroffen door de onrust die sinds medio juli op de beurzen heerst. Het automatiseringsfonds dat meeweegt in de belangrijkste beursgraadmeter, de AEX-index, leverde sinds de piek ervan op 20 juli maar liefst 46 procent van zijn koers in. Gisteren sloot het aandeel op 35,30 gulden. Ter vergelijking: de AEX-index daalde in de afgelopen acht weken met 22,4 procent. De beurswaarde van ASML, dat machines maakt voor microchipsproductie, daalde met 4,1 miljard gulden. ASML lijdt onder het gebrek aan afzet in Zuidoost-Azië. Bij een verzwakkende economie worden orders voor dure apparatuur zoals ASML die produceert het eerst geschrapt.

Ook Akzo-beleggers zijn hard getroffen door de crisis. Het beursfonds Akzo Nobel verloor in acht weken tijd 37,25 procent van zijn koers. Het aandeel sloot gisteren op 79,50 gulden, tegen 126,70 op het hoogtepunt van de beurshausse.

Akzo Nobel is vooral de dupe van de politieke en monetaire crisis in Rusland. Een groot deel van de export van Akzo gaat naar Oost-Europa. Dat afzetkanaal staat al weken droog.

ING Groep, dat getroffen is door de Aziatische crisis, is onder de banken en verzekeraars de grootste verliezer. De koers daalde in twee maanden tijd met 33 procent. Branchegenoot ABN Amro valt buiten de top tien. Deze bank kondigde deze week aan de verliezen als gevolg van de Russische problemen te hebben afgedekt.

KPN is vooral de afgelopen twee weken getroffen. Het telecombedrijf is slachtoffer van een door de markttoezichthouder Opta opgelegde tariefsverlaging.

Wie deze zomer zijn geld op uitgevers als Wolters Kluwer of VNU zette, heeft de storm van dalingen op de beurs beter doorstaan. De koers van Wolters steeg sinds het zomerse beursrecord met 9,5 procent. Beleggers hebben vertrouwen in dit fonds wegens interessante overnames in de Verenigde Staten en de verstrekkende mogelijkheden van de uitgever met elektronische producten, zoals cd-roms. Fiscale ontwikkelingen en versnelde productiemethoden zetten de uitgever in de eerste helft van dit jaar op een nettowinst van 18 procent.

Ook VNU wist zich te onttrekken aan de malaise. Dit aandeel verloor sinds de piek van 20 juli slechts 2,30 en sloot gisteren op 80,50 gulden. De twee uitgevers deden het veel beter dan bijvoorbeeld Elsevier, dat kampt met teruglopende marges. Elsevier daalde met een verlies van 20,6 procent bijna evenveel als de AEX-index.

Dat Polygram nauwelijks is geraakt door de crises, heeft weinig te maken met winstontwikkelingen van het amusementsconcern. Op de aandelen ligt nog steeds een bod van 115 gulden van het Canadese drank- en entertainmentbedrijf Seagram.