Alsnog DNA-test in moordzaak Anne de Ruyter

GRONINGEN, 11 SEPT. Het openbaar ministerie in Groningen laat alsnog een DNA-onderzoek uitvoeren op haren die op het lichaam van de vermoorde Anne de Ruyter de Wildt zijn aangetroffen. De 18-jarige studente werd op 1 mei van dit jaar gewurgd bij het Noorderstation in Groningen.

Het OM vond een DNA-test aanvankelijk niet nodig. De Rotterdamse oud-hoofdcommissaris J. Blaauw, die het dossier van de moord op verzoek van de tv-rubriek Nova bestudeerde, adviseerde alsnog een DNA-test uit te voeren. De haren worden voor een DNA-analyse opgestuurd naar Engeland. Ook wordt nagelvuil van het slachtoffer, volgens de politie afkomstig van de dader, op DNA onderzocht. Het OM hoopt hierdoor het spoor naar de dader te vinden.

Gisteren bepaalde de Groningse rechtbank dat het OM het onderzoek naar Johnny M. onmiddellijk moet stoppen. De 23-jarige hoofdverdachte zat zestig dagen in voorlopige hechtenis, op verdenking van moord op de studente. Hij werd in augustus vrijgelaten. Toen wees onderzoek van het gerechtelijk laboratorium uit dat zijn haar niet overeenkwam met de haren die op het lichaam van het slachtoffer werden aangetroffen.

Het OM had een nieuw onderzoek naar M. ingesteld maar, zo oordeelde de rechtbank, kan een verdachte alleen voor hetzelfde feit worden vervolgd, als er nieuwe bezwarende feiten tegen hem zijn. Volgens de rechter zijn die er tegen M. niet en is vervolging onrechtmatig. Het OM gaat tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Justitie kondigde gisteren tevens aan dat ze het onderzoek naar de moord voortzet. Ze trekt een aantal nieuwe tips na. M. heeft aangeboden DNA-materiaal van zichzelf af te staan voor onderzoek. Hij reageerde gisteren verheugd op de rechterlijke uitspraak.

De vader van Anne, J. de Ruyter de Wildt, eiste eerder dat een DNA-onderzoek zou plaatshebben. Hij heeft grote kritiek op het opsoringsonderzoek van politie en justitie. Volgens hem is er te weinig technisch onderzoek verricht en waren de onderzoekers van meet af aan te veel gefixeerd op M., waardoor ander bewijsmateriaal werd verwaarloosd werd.

De Ruyter De Wildt hekelt voorts de gebrekkige leiding bij politie en justitie en de beperkte recherchecapaciteit. Het onlangs door hem opgerichte 'Actiecomité Groningen Veilig' zamelt handtekeningen in met als doel de heropening van het onderzoek naar een aantal moordzaken. Hij heeft 15.000 handtekeningen binnen. Uit een lijst van de politie blijkt dat afgelopen zes jaar twaalf van de 36 moorden (op negen vrouwen en drie mannen) in Groningen onopgelost bleven. “Moordzaken zijn in het verleden vroegtijdig afgekapt en nabestaanden worden niet of niet tijdig geïnformeerd”, aldus De Ruyter de Wildt.