Ajax-rebellen verdienen waardig afscheid

Ajax kan een astronomisch bedrag voor de gebroeders De Boer vragen en rustig op zoek naar opvolgers. De tweeling kan zich opmaken voor een eervolle afsluiting van hun voetballoopbaan.

AMSTERDAM, 11 SEPT. Ajax en de gebroeders De Boer hebben voorlopig op een volwassen wijze een oplossing gevonden voor de impasse die ontstond nadat beide partijen het niet eens konden worden over het verbreken van het contract tot 2004 dat de tweeling vorig jaar heeft getekend. Ajax deed het meeste water bij de wijn gedaan door een zesjarige verbintenis terug te brengen tot één jaar.

Hiermee is de affaire nog niet ten einde. Ajax deed de belofte met FC Barcelona te onderhandelen over een afkoopsom, waardoor het mogelijk wordt dat de twee internationals volgend seizoen in Catalonië voetballen. Met de uitspraak van de arbitragecommissie in de ene hand en het contract met de vijf resterende jaren in de andere hand, kan Ajax een astronomisch bedrag vragen. Het wil in elk geval meer dan de 44 miljoen gulden die FC Barcelona heeft geboden voor het duo. Al kan de vraagprijs niet worden gerelateerd aan het waanzinnige bedrag dat Manchester United betaalde voor Jaap Stam.

Het is de vraag of de club van Louis van Gaal diep in de buidel wil tasten voor twee voetballers die volgend seizoen 29 jaar zijn. Met name Ronald de Boer, die een zwakke knie heeft, moet als middenvelder daaraan twijfelen. Voor Frank ligt de situatie wat anders, want hij kan op zijn positie zeker nog drie, vier jaar mee.

De gebroeders De Boer hoeven desondanks niet te wanhopen. Hun huidige werkgever kan zich geen nieuwe rel veroorloven. Penningmeester Van Os heeft zich altijd gemanifesteerd als een spijkerharde onderhandelaar, maar als hij een financiële slag kan slaan in het voordeel van Ajax zal hij het niet laten. Met een zeer consequente houding heeft de club aangetoond dat contracten in het betaald voetbal geen waardeloze vodjes papier zijn.

Aan de andere kant verdienen de gebroeders De Boer, ondanks hun ondoordachte handelwijze, een waardige afsluiting van hun voetballoopbaan. In tegenstelling tot veel generatiegenoten hebben zij zich veertien jaar lang goede ambassadeurs van Ajax getoond. De landskampioen kan nu aan het einde van het seizoen op een passende wijze afscheid nemen van de tweeling. En ondertussen heeft de club de tijd om capabele vervangers te zoeken.

De gebroeders De Boer en trainer Morten Olsen hebben de komende dagen nog wel wat uit te praten. Ronald de Boer liet zich onlangs in een interview met deze krant nog laatdunkend uit over de capaciteiten van de Deen die in geen verhouding zouden staan tot het vakmanschap van Louis van Gaal.

Daarnaast zullen de spelers de 'rebellen' weer moeten accepteren als ploegmakkers. Met de bijbehorende complicaties. Dani moet vrezen voor zijn langverwachte basisplaats als Ronald weer het balgevoel heeft om op het hoogste niveau te spelen. Frank lijkt voorbestemd de positie van Melchiot als linksback over te nemen. Het zijn bespiegelingen die enkele weken onwaarschijnlijk leken, omdat de gebroeders De Boer er niet over piekerden terug te keren naar Ajax. Maar de liefde voor de bal heeft de realiteitszin bevorderd. De zucht naar het zuiden en de grote pot met geld moeten nog even wachten.

    • Erik Oudshoorn