Woede supporters Anderlecht richt zich op manager

BRUSSEL, 10 SEPT. Halverwege de tweede helft van de wedstrijd Anderlecht-Club Brugge hollen supporters van de thuisclub hun vak uit en bestormen ze de hoofdingang van het Constant Vanden Stock-stadion. Ze proberen de hekken te forceren en het parkeerplein voor het stadion te bereiken. De dure en grote auto's van de clubleiding en spelers van Anderlecht vormen hun voornaamste doelwit. De zeshonderd man politie die is ingezet, weet het hevig ontstemde supportersvolk met geweld tot bedaren te brengen.

Op dat moment staat Anderlecht met 3-0 achter. Een nieuwe afstraffing na de 6-0 nederlaag van vorige week tegen Westerlo dreigt. De supporters van Club Brugge roepen “Ze gaan naar tweede klasse”, die van Anderlecht scanderen “merci Michel”. Zij richten zich tot manager Michel Verschueren, de man die volgens de volgelingen verantwoordelijk is voor al het leed dat de grote club moet doorstaan. Hij met name, en voorzitter Roger Vanden Stock zijn het mikpunt van kritiek, nu Anderlecht onderaan staat, niet trainer Arie Haan of de spelers.

Terwijl buiten het stadion de rijkswacht met matrakken en waterkanonnen de rebellerende menigte uit elkaar drijft, brengen de spelers van Anderlecht dankzij een bewonderenswaardige inzet de 3-0 achterstand terug tot 3-2. Zetterberg, de Zweedse aanvoerder, zweept zijn elftal op, scoort uit een strafschop 1-3 en mist vervolgens een grote kans. In de slotminuut maakt de Rus Iachtchouk 2-3. Maar iedereen in het altijd sfeervolle stadion beseft dat Anderlecht op z'n minst een gelijkspel verdiende tegen de kampioen uit Brugge.

De nederlaag komt niet zo hard aan als die van vorige week. De gevechten buiten het stadion krijgen niet de omvang van die rondom het duel tussen Anderlecht en Brugge in het voorjaar. Toen werd onder meer een Anderlecht-supporter voor het oog van een tv-camera door een politieofficier tot bloedens toe in elkaar geslagen. De vijandige stemming rond het duel met Club Brugge leidt tot dertien gewonde agenten en materiële schade van enkele tienduizenden guldens.

Manager Verschueren is na afloop de rust zelve. Hij is niet aangedaan door alle beledigingen aan zijn adres en zegt voor grotere problemen te hebben gestaan. Met 6-0 verliezen en onderaan staan zijn momentopnames. Van onrust is alleen in de media sprake en die ruien volgens hem de supporters op. Hij zegt dat er zaken bijgehaald worden die er niet toe doen. “Het is tijd om ons te herpakken”, geeft de man niettemin toe die al decennia het uitvoerend orgaan is van het commerciële voetbalbedrijf Vanden Stock.

Trainer Haan, die vorig jaar de opvolger werd van de ontslagen Vandereycken, toont zich tevreden met de wedstrijd van zijn elftal. Na het spoedberaad tussen spelers, trainers en clubleiding als gevolg van de 6-0 nederlaag in Westerlo was het zaak de rust te bewaren en ervoor te zorgen dat er ditmaal organisatie bleef in het spel. Hij verschuilt zich achter de afwezigheid van Scifo, de nieuwe midvoor Radzinski, Dheedene, De Boeck en Claeys. Tegen Westerlo waren bovendien Zetterberg, sinds jaar en dag de ziel van het elftal, en international Crasson er niet bij. Volgens Haan is het weliswaar pijnlijk onderaan te staan, maar “met een goede wedstrijdreeks zijn we er weer uit”.

Zowel Haan als Verschueren gaat voorbij aan structurele problemen. Wanneer in korte tijd trainers als Boskamp en Vandereycken worden ontslagen, te veel spelers uit den verre vreemde worden gehaald, de Waalse en Vlaamse spelers het, opgeruid door de respectievelijke media, niet eens worden en de zo geroemde jeugdopleiding niet meer voldoet, is er iets mis met Anderlecht. Raymond Goethals, die veel successen beleefde met de club, zegt het met aplomb, terwijl een sigaret aan zijn onderlip gekleefd blijft: “Boskamp, Vandereycken en Haan, dat zijn toch geen drie zotten in ene keer. Anderen hebben fouten gemaakt.”

    • Guus van Holland