Vreugde Blijlevens na ritzege van korte duur

ROTTERDAM, 10 SEPT. Jeroen Blijlevens heeft de vijfde etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Nederlander was na de 174 kilometer tussen Olulua-del-Rio en Murcia de snelste in de eindsprint. Blijlevens won zondag ook al de tweede etappe van de Vuelta.

De blijdschap was van korte duur, want na zijn zege vernam Blijlevens dat TVM-ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors tot begin oktober in Frankrijk moeten blijven. Rechter-commissaris Odile Madrolle in Reims die dopinggebruik bij de TVM-ploeg onderzoekt, heeft dat gisteren meegedeeld aan mr. Joost van Mierlo, de advocaat van de TVM-ploeg. De twee TVM-ers werden eind juli gearresteerd en op 10 augustus vrijgelaten op voorwaarde dat ze Frankrijk niet mochten verlaten.

Ook TVM-ploegarts Andrei Michailov blijft in Reims gevangen tot de laatste resultaten van dopingonderzoek van TVM-renners bekend zijn, naar verwachting over drie à vier weken. Het gaat om bloed, urine en haar dat op 28 juli van TVM-reners werd afgenomen in Albertville, na afloop van een zware bergetappe in de Tour de France. Michailov zit sinds 23 juli in Frankrijk vast op verdenking van handel in EPO, een medicijn dat voor bloeddoping wordt gebruikt. Op 9 maart hield de politie bij Reims een TVM-auto aan die 104 flacons EPO vervoerde die op voorschrift van Michailov in Spanje waren ingeslagen.

Rechter-commissaris Madrolle die afgelopen maandag terugkeerde van vakantie, had gisteren een ontmoeting met Van Mierlo en een Franse advocaat van TVM. Ze zei volgens Van Mierlo dat ze de laatste uitslagen van laboratoriumonderzoek over eventueel dopinggebruik bij TVM-renners wil afwachten. Aan de hand van de resultaten die over drie à vier weken worden verwacht, wil ze beoordelen of Priem en Moors nog eens moeten worden verhoord.

Priem en Moors toonden zich volgens Van Mierlo gisteren gematigd positief over het besluit van Madrolle. “Ze weten nu waar ze aan toe zijn”, aldus de advocaat. Tijdens de vakantie van de rechter-commissaris is het TVM-dossier van justitie in Reims aangevuld met het verslag van het onderzoek naar medicijnen die bij de huiszoeking in het TVM-hotel op 28 juli in Albertville in beslag zijn genomen en van de vehoren van TVM-renners door de politie in Reims.

“Volgens het rapport werd bij TVM in Albertville cafeïne aangetroffen, alsmede een medicament van een mecanicien dat voor justitie als verdacht geldt”, aldus Van Mierlo. Hij noemt de uitslag “niet verrassend omdat het om dezelfde produkten gaat die enkele dagen eerder, op 24 juli in Pamiers, in beslag waren genomen”. Verzorger Willy Voet van de wielerformatie Festina heeft gisteren ploegleider Bruno Roussel en teamarts Eric Ryckaert ervan beschuldigd de handel in en de toediening van dope binnen de ploeg te hebben opgezet. De Belg deed zijn uitlatingen voor de Franse televisie. Voet bracht de dopingzaak rond Festina aan het rollen die tot de uitsluiting van de ploeg van de Tour de France zou leiden. De soigneur werd vlak voor aanvang van de Tour bij de Frans/Belgische grens aangehouden in een auto van Festina. In de wagen werden honderden ampullen met verboden middelen gevonden. “Roussel heeft me gevraagd de producten te vervoeren”, verklaarde Voet gisteren.