Volleyballers vechten zich in elke set terug

ROTTERDAM, 10 SEPT. Het ging moeizaam, maar de Nederlandse volleyballers wonnen ook de derde thuiswedstrijd binnen een week voor de kwalificatie van het Europees kampioenschap, volgend jaar in Oostenrijk. Bulgarije werd in Maastricht in drie spannende sets verslagen (16-14, 15-13, 16-14). Aanvoerder Bas van de Goor sprak over een van de raarste wedstrijden uit zijn carrière.

Nederland kwam in elke set achter. Bulgarije kreeg zowel in de eerste als de derde set setpoint, maar de thuisploeg toonde karakter door steeds terug te vechten. In de laatste set stond het zelfs 14-11 voor de Bulgaren. Richard Schuil, die net zoals zijn teamgenoten wisselvallig speelde, besliste de wedstrijd met vier scores op rij.

Nederland, de titelhouder, behoudt door de afgelopen drie zeges een goede kans op de eerste of tweede plaats in de kwalificatiepoule die beide recht geven op deelname aan de EK-eindronde. Er resteren volgend jaar nog twee groepsduels, uit tegen België en Turkije. Voor die ontmoetingen tegen deze al uitgeschakelde landen zijn nog geen speeldata gevonden. Dat zal niet eenvoudig zijn gezien de volle agenda van Nederland. Bondscoach Toon Gerbrands wenste de Europese volleybalfederatie CEV gisteravond vol cynisme veel wijsheid toe. Eind '96 werd Nederland gedwongen zonder enige vorm van voorbereiding zijn eerste kwalificatieduel te spelen tegen België. Prompt verloor de olympisch kampioen. Gerbrands zal zich nu geen speeldata laten opdringen. “Desnoods stap ik naar de rechter.”

De Nederlandse volleyballers hebben nu tweeënhalve week vakantie. Daarna begint de selectie met de voorbereiding op het WK.