'Voetbal moet zich neerleggen bij regels'

DEN HAAG, 10 SEPT. De Nederlandse en de Belgische overheden vinden dat bij de organisatie van het Europees Kampioenschap voetbal in 2000 de UEFA en de voetbalbonden zich moeten schikken naar de maatstaven van de overheid. Beide landen sluiten niet uit dat de UEFA alsnog besluit het EK elders te houden als niet tot overeenstemming kan worden gekomen.

“Maar aan ons zal het niet liggen”, zeiden de ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen, Bram Peper en Louis Tobback, nadat zij een eerste ontmoeting hadden gehad over de organsiatie van Euro 2000. Volgens Peper gaat het bij het EK helemaal niet om “de wedstrijden die door de UEFA worden georganiseerd, maar om de veiligheid en de verantwoordelijkheid die de overheid daarvoor heeft en daar flexibel mee omgaat.”

Peper, die in zijn functie van burgemeester van Rotterdam had gepleit voor een korter EK om veiligheidsredenen, erkende dat het EK het best volgens het oorspronkelijke speelschema van drie weken gehouden kon worden. “Daarmee doe je de honderden miljoenen tv-kijkers een plezier en verstoor je het arbeidsritme van de mensen niet zo.”

De ordehandhaving tijdens Euro 2000 is volgens de beide ministers vele malen ingewikkelder dan bij het WK in Frankrijk, afgelopen zomer. Door het kleine oppervlak van Nederland en België zullen rondreizende supporters een groter probleem worden dan in Frankrijk. “Hooliganisme is een West-Europees verschijnsel, daar moeten we rekening mee houden”, zei Tobback.

Ook de verkoop van WK-kaartjes zal door de overheid in goede banen geleid moeten worden. “We hebben nog geen formule gevonden hoe we dat willen doen, maar binnenkort hebben we een overleg met de UEFA en de burgemeesters van de organiserende steden. We hopen voor het eind van het jaar tot een oplossing te komen”, aldus Peper.

De handhaving van de openbare orde hoeft volgens beide bewindslieden geen probleem te zijn. “We kunnen het politioneel perfect aan”, zei Tobback. Het inzetten van defensiepersoneel voor de ordehandhaving is vooralsnog geen optie. “Ik ben niet bereid blauwhelmen in te zetten voor een voetbaltoernooi. Een EK is een feest, maar een feest dat je moet houden in een algemene staat van beleg vind ik geen feest.”