VNU-dochter legt beslag op tegoed Russische bank

ROTTERDAM/MOSKOU, 10 SEPT. Independent Media (IM), een in Rusland gevestigd Nederlands bedrijf dat voor 35 procent bezit is van VNU, laat beslag leggen op de tegoeden van SBS Agrobank Nederland. Het bedrijf probeert daarmee de salarissen en spaartegoeden van het personeel veilig te stellen.

Door de problemen van SBS Agrobank in Rusland, die daar tot de top tien van de banken behoord, kunnen de vierhonderd werknemers van IM niet meer bij hun geld. Het gaat om een bedrag van ongeveer 500.000 gulden. Amsterdam is de enige buitenlandse vestiging van SBS Agro.

“Wij treden op namens ons personeel”, zegt directeur Derk Sauer, die eerder hoofdredacteur was bij het VNU-tijdschrift Nieuwe Revu. “Onze werknemers kunnen niet meer bij het geld dat ze daar op spaarrekeningen hebben staan. Er zit geen dubbeltje van het bedrijf bij. Wij proberen ons personeel te helpen.”

Het zakelijke betalingsverkeer van IM loopt via ING en ABN Amro. Dat levert volgens Sauer geen problemen op. De komende twee tot drie maanden denkt hij gevrijwaard te kunnen blijven van de problemen in Rusland. De veertien bladen die IM uitgeeft, hebben een lange productietijd. Advertenties voor bladen die de komende maanden uitkomen, zijn al eerder verkocht.

De krant The Moscow Times is de spil van Independent Media. Met titels als de Russische Playboy, Cosmopolitan, Marie Claire, Harpers Bazaar, Good Housekeeping, het Russische zakenblad Kapital en een reeks publicaties op financieel-economisch gebied is Independent Media in enkele jaren uitgegroeid tot een onderneming met 550 werknemers en een geschatte waarde van ruim honderd miljoen gulden.

Deze zomer heeft Independent Media juist twee nieuwe bladen gelanceerd: het meisjesblad Yes! en Drive, een autoblad voor Nieuwe Russen.