TV TOREN TORONTO

In Toronto, de op een na belangrijkste stad van Canada, staat de televisietoren pal naast een ander bouwwonder, het honkbalstadion van The Blue Jays, dat al jaren voor de Arena in Amsterdam een verschuifbaar dak had.

Met zijn 553,3 meter is de toren in Toronto, die officieel CN Tower heet, de hoogste constructie ter wereld. Het gebouw doet zelfs mee in de duistere competitie om de kwalificatie 'hoogste gebouw ter wereld', hoewel de eigenaren van de andere kandidaten, de Sears Tower in Chicago en de Petronas Towers in Kuala Lumpur, vinden dat de CN Tower wegens zijn aard hors concours is, omdat het geen kantoorgebouw is.

De CN toren is niet alleen door zijn lengte een televisietoren in de overtreffende trap. Ook in andere opzichten overtreft de door Edward R. Baldwin ontworpen toren alle andere televisietorens. De Skypod, zoals de uitstulping van de toren wordt genoemd, telt maar liefst zeven verdiepingen, waarvan er een is bestemd voor een ronddraaiend restaurant op 351 meter hoogte. Op 447 meter bevindt zich bovendien nog het Space Deck, dat het hoogste publiek toegankelijke observatorium is. Hier begint de stalen mast van 101 meter.

De CN tower heeft de langste trap ter wereld, maar de meeste bezoekers prefereren een van de vijf hoge-snelheidsliften boven de 2.570 treden. De CN Tower dient ook als vuurtoren voor het scheepverkeer op Lake Ontario.